Főoldal
Szépvíz község
Egyház, kultúra és tudomány
Oktatás
Önkormányzat
Ifjúság
Szépvíz Község Önkéntes Tűzoltósága
Ügyintézés
Gazdaság
Turizmus, szabadidő, táborozás
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hírek, események
Nádi Suttogó
Szépvíz Rádió
Fotóalbum
Válogatott bibliográfia
Rólunk írták

HU | RO


 Ma Zsuzsanna, Tibor ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.803 RON
   1 HUF = 0.0123 RON
   1 EUR = 4.913 RON

  Látogatók száma: 787760

  Keresés a honlapon:
  

Hírek, események

Fürdõavató Csíkborzsovában
(2011-11-19)

A csíkborzsovai fürdõt elõször 1895-ben alakították ki, de Orbán Balázs leírásában már szerepel, és közkedvelt, népszerû fürdõként jelenik meg. Sajnos a századfordulót követõen tönkrement és  megszûnt mûködni. A területen három nagy hozamú, hideg vizû forrás van, melyeknek az idõs emberek gyógyhatást tulajdonítanak. Tudományosan mindez nincs bizonyítva, viszont a régi idõkben ízületi betegségek, köszvény, rüh és más bõrbetegségek ellen javallták, valamint az elbeszélések szerint szemre is gyógyhatással bírt.  Borvízkútjának vize ma is iható.

2011. augusztus 21-én nagyszámú érdeklõdõ körében, ünnepélyes keretek között átadták a borzsovai patak völgyében újonnan felépített fürdõt. A falubeliek kalákában dolgoztak, mindenki a maga módján segédkezett, erõsítve a helyi közösség összetartozását.

Az újonnan felépített fürdõ egy nagy és három kisebb medencébõl áll. A tervek Sólyom Barbara budapesti kertépítõ munkája révén készültek.  A medencék környékén öltözõt, tûzhelyet és illemhelyet  is kialakítottak.  A munkálatokat a csíkszentgyörgyi Csedõ Imre és csapata végezte. A beruházás közel 85 ezer lejbe került. A beruházást Hargita Megye Tanácsa, körülbelül 30 ezer lejjel, a borzsovai közbirtokosság megközelítõleg 35 ezer lej értékû faanyaggal, valamint a községi önkormányzat is 30 ezer lejjel támogatta.

A fürdõ bejáratához felkerült a Sapientia EMTE tanára, Demeter László által készített és adományozott háromnyelvû (magyar, román, angol) pannó is, amely Borzsovafürdõ és környéke természeti értékeit mutatja be. Az információs jelleggel kihelyezett táblán szót ejtenek a Borzsova patakról, a patak menti lápról, a környezõ területekrõl, valamint annak élõvilágáról.