Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482146

  Keresés a honlapon:
  

Hrek, esemnyek

Frdavat Cskborzsovban
(2011-11-19)

A csíkborzsovai fürdt elször 1895-ben alakították ki, de Orbán Balázs leírásában már szerepel, és közkedvelt, népszer fürdként jelenik meg. Sajnos a századfordulót követen tönkrement és  megsznt mködni. A területen három nagy hozamú, hideg viz forrás van, melyeknek az ids emberek gyógyhatást tulajdonítanak. Tudományosan mindez nincs bizonyítva, viszont a régi idkben ízületi betegségek, köszvény, rüh és más brbetegségek ellen javallták, valamint az elbeszélések szerint szemre is gyógyhatással bírt.  Borvízkútjának vize ma is iható.

2011. augusztus 21-én nagyszámú érdekld körében, ünnepélyes keretek között átadták a borzsovai patak völgyében újonnan felépített fürdt. A falubeliek kalákában dolgoztak, mindenki a maga módján segédkezett, ersítve a helyi közösség összetartozását.

Az újonnan felépített fürd egy nagy és három kisebb medencébl áll. A tervek Sólyom Barbara budapesti kertépít munkája révén készültek.  A medencék környékén öltözt, tzhelyet és illemhelyet  is kialakítottak.  A munkálatokat a csíkszentgyörgyi Csed Imre és csapata végezte. A beruházás közel 85 ezer lejbe került. A beruházást Hargita Megye Tanácsa, körülbelül 30 ezer lejjel, a borzsovai közbirtokosság megközelítleg 35 ezer lej érték faanyaggal, valamint a községi önkormányzat is 30 ezer lejjel támogatta.

A fürd bejáratához felkerült a Sapientia EMTE tanára, Demeter László által készített és adományozott háromnyelv (magyar, román, angol) pannó is, amely Borzsovafürd és környéke természeti értékeit mutatja be. Az információs jelleggel kihelyezett táblán szót ejtenek a Borzsova patakról, a patak menti lápról, a környez területekrl, valamint annak élvilágáról.

 

design: btz 2009