Főoldal
Szépvíz község
Egyház, kultúra és tudomány
Oktatás
Önkormányzat
Ifjúság
Szépvíz Község Önkéntes Tűzoltósága
Ügyintézés
Gazdaság
Turizmus, szabadidő, táborozás
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hírek, események
Nádi Suttogó
Szépvíz Rádió
Fotóalbum
Válogatott bibliográfia
Rólunk írták

HU | RO


 Ma Zsuzsanna, Tibor ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.803 RON
   1 HUF = 0.0123 RON
   1 EUR = 4.913 RON

  Látogatók száma: 787712

  Keresés a honlapon:
  

Hírek, események

Épülõ tájház Szentmiklóson
(2011-05-15)

Hosszú folyamatnak közeledünk a végéhez. Több évig tartó szervezõ munka eredményeképp községünkben valósul meg a környék elsõ tájháza. A több mint száz éves házat, sajnos az építésének idejére senki sem emlékszik, a Polgármesteri Hivatal pénzügyi támogatásával vásároltuk meg és ugyancsak az õ szervezésében kerül sor az újjáépítésére.

 

      A tájház építéséhez a csíkszentmiklósi közbirtokosság szintén hozzájárul. Rendelkezésünkre bocsájtotta a területet, faanyagot biztosít az épülethez. Barabás István és csapata a néhai Szabó István (Pista István) belsõjén már be is fedte az épületet.

A ház berendezése is összegyûlt az évek során. Igazi hímesek kerültek elõ a gyûjtõmunka során a padlásról, fészerbõl, odorból, szekrénybõl: famozsár, szenes vasaló, utazóláda, tulipános láda, kaszten, ágy, székelyruha, hárászkendõ stb. Aztán a mezõgazdaságban, kenderfeldolgozásban használatos eszközök: tiloló, fonókerék, matolka, szövõszék, légely. A több tucat fénykép, okirat, a száz éves biblia már csak hab a tortán. A lelkes adakozók névsorát csak a hely hiánya miatt nem tudom felsorolni, de az önzetlenség, mellyel a szülõfalunk múltjának megõrzéséhez és továbbéléséhez hozzájárultak ma is megindít. Rózsika a felszegi fiatalasszony rátapint a lényegre: „Igaz, mennyi érték van ebben a kis faluban? Ha a turisták idejönnek, nekünk is van mit megmutatnunk.” Igaza van Rózsika! Szülõföldünknek, falunknak nem kell a történelmét, hagyományait kitalálnunk, átvennünk. Olyan szellemi és anyagi értékek birtokában vagyunk, melyeket másoknak is meg lehet és meg is kell mutatnunk. Ki tudja, talán tanulnak is belõlük.

A tájház létrehozása természetesen nem öncél. Élettel szeretné a falu megtölteni. Téli idõszakban folytatódni fog a hagyományõrzõ kör tevékenysége, a szövõ-fonó kör, ezenkívül helyet fog adni különbözõ rendezvényeknek, melyeket a közösség szervez. A fiatalságnak kiemelkedõ szerepet kell játszani a tevékenységek szervezésében, a ház mûködtetésében. Hisz közismert dolog: a fiatalság a jövõ. Értékeink megõrzése, életben tartása az õ feladatuk. Ki fogalmazhatná meg tökéletesen a feladatot, mint a költõ. Máté Imre gyönyörû verse utat mutat, hitet ad, biztat.

 

 

Õseim telkén

 

Felettem szétváló egek,

alattam porladó rögök,

nem védenek az angyalok,

nem dédelgetnek ördögök.

 

Magamnak hatalma vagyok,

hitemben bízó emberibb,

õseim telkén szépítek,

ameddig erõmbõl telik

 

Szerelem-hírû messzeség,

az életemért adj jogot,

utódaimra hagyjam azt,

amit nagyapám álmodott.

 

 

Lakatos István