Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482112

  Keresés a honlapon:
  

Hrek, esemnyek

pl tjhz Szentmiklson
(2011-05-15)

Hosszú folyamatnak közeledünk a végéhez. Több évig tartó szervez munka eredményeképp községünkben valósul meg a környék els tájháza. A több mint száz éves házat, sajnos az építésének idejére senki sem emlékszik, a Polgármesteri Hivatal pénzügyi támogatásával vásároltuk meg és ugyancsak az szervezésében kerül sor az újjáépítésére.

 

      A tájház építéséhez a csíkszentmiklósi közbirtokosság szintén hozzájárul. Rendelkezésünkre bocsájtotta a területet, faanyagot biztosít az épülethez. Barabás István és csapata a néhai Szabó István (Pista István) belsjén már be is fedte az épületet.

A ház berendezése is összegylt az évek során. Igazi hímesek kerültek el a gyjtmunka során a padlásról, fészerbl, odorból, szekrénybl: famozsár, szenes vasaló, utazóláda, tulipános láda, kaszten, ágy, székelyruha, hárászkend stb. Aztán a mezgazdaságban, kenderfeldolgozásban használatos eszközök: tiloló, fonókerék, matolka, szövszék, légely. A több tucat fénykép, okirat, a száz éves biblia már csak hab a tortán. A lelkes adakozók névsorát csak a hely hiánya miatt nem tudom felsorolni, de az önzetlenség, mellyel a szülfalunk múltjának megrzéséhez és továbbéléséhez hozzájárultak ma is megindít. Rózsika a felszegi fiatalasszony rátapint a lényegre: „Igaz, mennyi érték van ebben a kis faluban? Ha a turisták idejönnek, nekünk is van mit megmutatnunk.” Igaza van Rózsika! Szülföldünknek, falunknak nem kell a történelmét, hagyományait kitalálnunk, átvennünk. Olyan szellemi és anyagi értékek birtokában vagyunk, melyeket másoknak is meg lehet és meg is kell mutatnunk. Ki tudja, talán tanulnak is bellük.

A tájház létrehozása természetesen nem öncél. Élettel szeretné a falu megtölteni. Téli idszakban folytatódni fog a hagyományrz kör tevékenysége, a szöv-fonó kör, ezenkívül helyet fog adni különböz rendezvényeknek, melyeket a közösség szervez. A fiatalságnak kiemelked szerepet kell játszani a tevékenységek szervezésében, a ház mködtetésében. Hisz közismert dolog: a fiatalság a jöv. Értékeink megrzése, életben tartása az feladatuk. Ki fogalmazhatná meg tökéletesen a feladatot, mint a költ. Máté Imre gyönyör verse utat mutat, hitet ad, biztat.

 

 

seim telkén

 

Felettem szétváló egek,

alattam porladó rögök,

nem védenek az angyalok,

nem dédelgetnek ördögök.

 

Magamnak hatalma vagyok,

hitemben bízó emberibb,

seim telkén szépítek,

ameddig ermbl telik

 

Szerelem-hír messzeség,

az életemért adj jogot,

utódaimra hagyjam azt,

amit nagyapám álmodott.

 

 

Lakatos István

design: btz 2009