Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482091

  Keresés a honlapon:
  

Hrek, esemnyek

Knyvbemutat Szpvzen
(2011-05-15)

2011. április 7-én a szépvízi Polgármesteri Hivatal pincetermében bemutatásra került Beder Tibor  Az utolsó csata cím legújabb kötete. Ezt a kötetet a szerz azoknak ajánlja, akik magyarságuk megmaradásáért részt szeretnének venni az utolsó csatában, amely csatát véleménye szerint nekünk, székely-magyaroknak nyelvi síkon kell megvívnunk. 

 

 

       A kötet fejezetei: Cserhalom, Véreskép, Marosszentimre és Utolsó csata. Az utolsó címadó fejezetben a nyelvi csata fegyvertárát, a küzdelem fontosságát ismerteti a szerz.

Kádár Gyula történész jegyezte elszóban olvashatjuk: „Ezt a nyelvi csatát, amelyet magyar nyelvünkért, kultúránk és szokásaink megtartásáért folytatunk, csak az egyének hozzáállása viheti sikerre. Az utolsó csatát külön-külön kell megvívnia minden magyar és székely embernek, aki valamit is ad magyarságára, székelységére.” … „Az egyén az apró, mindennapi dolgokban viheti elre nyelvi megmaradásunk ügyét. Gyzelemnek számít, ha megtartja hitét, szokásait, ünnepeit, ha ragaszkodik magyar nyelvéhez, ha magyar iskolába íratja gyermekét, ha cégvezetként, üzletesként, hivatalnokként, földmvesként vagy politikusként fontosnak tartja a magyar nyelv használatát, ingatlanjait és földjeit nem idegeneknek adja el. Ha arra is gondja van, hogy népe történelmét, kultúráját megismerje, és megismertesse gyermekeivel is.”

A bemutató végén Beder Tibor felolvasott egy részt a kötet utolsó fejezetébl, majd a jelenlévk egy  kivetít vásznon megnézhették az 1982-ben lejátszott cserhalmi csatáról készült képeket is.

 

György Beáta

design: btz 2009