Főoldal
Szépvíz község
Egyház, kultúra és tudomány
Oktatás
Önkormányzat
Ifjúság
Szépvíz Község Önkéntes Tűzoltósága
Ügyintézés
Gazdaság
Turizmus, szabadidő, táborozás
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hírek, események
Nádi Suttogó
Szépvíz Rádió
Fotóalbum
Válogatott bibliográfia
Rólunk írták

HU | RO


 Ma Zsuzsanna, Tibor ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.803 RON
   1 HUF = 0.0123 RON
   1 EUR = 4.913 RON

  Látogatók száma: 787681

  Keresés a honlapon:
  

Hírek, események

Könyvbemutató Szépvízen
(2011-05-15)

2011. április 7-én a szépvízi Polgármesteri Hivatal pincetermében bemutatásra került Beder Tibor  Az utolsó csata címû legújabb kötete. Ezt a kötetet a szerzõ azoknak ajánlja, akik magyarságuk megmaradásáért részt szeretnének venni az utolsó csatában, amely csatát véleménye szerint nekünk, székely-magyaroknak nyelvi síkon kell megvívnunk. 

 

 

       A kötet fejezetei: Cserhalom, Véreskép, Marosszentimre és Utolsó csata. Az utolsó címadó fejezetben a nyelvi csata fegyvertárát, a küzdelem fontosságát ismerteti a szerzõ.

Kádár Gyula történész jegyezte elõszóban olvashatjuk: „Ezt a nyelvi csatát, amelyet magyar nyelvünkért, kultúránk és szokásaink megtartásáért folytatunk, csak az egyének hozzáállása viheti sikerre. Az utolsó csatát külön-külön kell megvívnia minden magyar és székely embernek, aki valamit is ad magyarságára, székelységére.” … „Az egyén az apró, mindennapi dolgokban viheti elõre nyelvi megmaradásunk ügyét. Gyõzelemnek számít, ha megtartja hitét, szokásait, ünnepeit, ha ragaszkodik magyar nyelvéhez, ha magyar iskolába íratja gyermekét, ha cégvezetõként, üzletesként, hivatalnokként, földmûvesként vagy politikusként fontosnak tartja a magyar nyelv használatát, ingatlanjait és földjeit nem idegeneknek adja el. Ha arra is gondja van, hogy népe történelmét, kultúráját megismerje, és megismertesse gyermekeivel is.”

A bemutató végén Beder Tibor felolvasott egy részt a kötet utolsó fejezetébõl, majd a jelenlévõk egy  kivetítõ vásznon megnézhették az 1982-ben lejátszott cserhalmi csatáról készült képeket is.

 

György Beáta