Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Zsuzsanna ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480490

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Szpvzen ingyen jr a virg annak, aki a kapuja el lteti
(2016-08-09)

Szépvízen ingyen jár a virág annak, aki a kapuja elé ülteti

Számos színes virággal beültetett közterület és egyre több gondozott kapu eleje bizonyítja azt, hogy elérte célját a szépvízi önkormányzat által 2007-ben indított vetélked, amelyben évrl évre a leggondozottabb kapuk elejét jutalmazza a községvezetés.

 

Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere elmondta, kilenc évvel ezeltt azt szerették volna elérni, hogy az udvarok, virágoskertek mellett a kapuk elé is kerüljenek virágok. Így a közterületek virágosításának elkezdésével egy idben felajánlották a helyieknek, hogy ingyen biztosítják számukra a virágokat, amennyiben azt a kapuik eltt ültetik el, és gondozzák azokat.

Létrehoztak egy bizottságot is, amely az év folyamán megadott szempontok szerint értékeli a Szépvízen, Borzsovában és Csíkszentmiklóson látott virágos övezeteket. Az év végi falugylésen településenként kihirdetik a verseny eredményét, a nyertesek pedig kapnak egy emléklapot, illetve mentesülnek a következ évre szóló ház- és telekadótól – avatott be a községvezet.

A virágot igénylk száma évrl évre n, és mint kiderült, alaptalanul aggódtak amiatt, hogy esetleg az állatok kárt tesznek a növényekben. Noha a polgármester nem tudott konkrét számokat mondani, hogy eddig hány t virágot osztottak szét, azt megjegyezte, hogy tavaly csak a ftértl a Templom utcáig tartó közterületen kialakított ágyásokba 427 t rózsa került, és hasonló számú virágot ültettek el idén is. A közterekre kikerült növények közt sok büdöske van – mivel a tehenek azt nem szeretik, nem legelik le –, de ültettek többek között tulipánt, szalviát, jégvirágot, zinniát, tátogtatót, rózsát és törpedáliát is. 

Mint megtudtuk, a helyiek nemcsak az általuk kiültetett virágokat gondozzák, hanem például a Templom utca felújításakor kialakított ágyásokba az önkormányzat által beültetett virágokra is odafigyelnek, rendben tartják azokat. A falut végigjárva valóban számos kapu eltt láttunk rendben tartott virágágyásokat.

Terepszemlénk során betértünk a helyi Szent László-szobor szomszédságában lév, virágokkal övezett Máyer portára. A házigazda Máyer Imrétl és feleségétl, Orsolyától megtudtuk, mindketten szeretik a virágokat, de elssorban a feleség feladatai közé tartozik gondozásuk. Elmondták, már a vetélked eltt is ültettek növényeket a kapujuk elé.

Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/szepvizen-ingyen-jar-a-virag-annak-aki-a-kapuja-ele-ulteti

design: btz 2009