Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Bernadett ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480483

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

A szpvzi kposztt is sjtja a szrazsg
(2012-10-08)

Az aszály miatt gyengén fejesedik a szépvízi káposzta, ha továbbra sem esik az es, kevés lesz a termés és a fejek kisméretek maradnak.

Kovács István egy áron termeszt káposztát. A szárazság veszélyezteti az idei termést

A különleges mikroklímával és vizenys talajjal rendelkez Nád-dlben termesztik a szépvíziek híres káposztájukat, de hiába a jó természeti adottság, a rendkívüli szárazság veszélyezteti az idei termést. A június végén elültetett palánták közül több kiszáradt, ezért helyükbe új töveket ültettek, ugyanakkor a gazdáknak egész nyáron locsolniuk kellett, hogy gyökeret verjenek a növények, és valamelyest fejldni tudjanak. 

A káposztán még segíthetne az es

„Lenni lesz káposzta, de nem olyan, mint szokott, és kevesebb” – mondta a szépvízi Bece Erzsébet, akinek menye, Bece Katalin termeszt káposztát a Nád-dlben. „Ilyen nagy szárazság rég nem volt, igazából nem is emlékszem ekkora aszályra. Hasonló talán a 40-es évek közepén volt – idézte fel emlékeit az idsöd Erzsébet. Elmondta: a káposztapalántákat Szent László hetében ültetik ki, majd egy hónap leforgása alatt kétszer kapálják. Az idén locsolni is kellett a káposztatöveket. A gazdák hordókban szállították ki a vizet a dlbe, hogy öntözni tudjanak. „Es nem volt, de burján az rengeteg” – fzte hozzá Erzsébet, akivel kisétáltunk Szépvíz káposztáskertjébe, hogy megtekintsük, milyen termés várható.

Megtudtuk, hogy a káposztafejek Nagyboldogasszony napja (augusztus 15.) után kezdenek növekedni, viszont idén ez idáig még sok t el sem kezdett fejesedni. A káposztaföldeken kissé lehangoló látvány fogadott, a káposztalevelek sok helyen elsorvadva, elsárgulva virítottak, ugyanakkor a levéltetvek is megjelentek, ami ellen hamuval próbálnak védekezni a gazdák. Azért nincs minden veszve, hisz itt-ott foltokban szépen zöldell, gömbölyöd káposztákat is láthattunk, és mint megtudtuk, egy kiadós es még javíthatna az idei termésen.

Hamuval a hamuféreg ellen

Kovács István, aki egy ár területen termeszt káposztát, éppen hamuval szórta le a káposztatöveket, leveleket. Érdekldésünkre elmondta, hogy a tetvek és a lepkék hernyói ellepték a káposztatöveket, ezért szükséges beszórni hamuval. Hatásos módszer a hamuféreg ellen, ahogy a helyiek mondják. Kovács gazda röviden kifejtette: „idén rengeteget kellett öntözni, ennek ellenére mégis sok palánta kiszáradt, így utána kellett ültetni. Ha lenne es, az még segítene valamelyest, de már úgy sem lesznek olyan szépek a káposztafejek, mint tavaly. A szárazság miatt a levelek is elkezdtek sárgulni.” 

A szépvízi káposztát hagyományosan októberben, Gál napján vágják. „Az a jó a szépvízi káposztában, hogy ízletes, vékony level, poronyó és nem szíjas. A talaj összetétele, a terület mikroklímája teszi különlegessé a szépvízi káposztát” – vélekedett a beszélgetés során Bece Erzsébet.

2012. augusztus 30.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/a-szepvizi-kaposztat-is-sujtja-a-szarazsag

design: btz 2009