Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Bernadett ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480467

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Hatalmas kposzta termett Cskborzsovban
(2012-10-08)

Egyre-másra jelentkeznek szerkesztségünknél az idei szárazság ellenére is óriásra ntt zöldségeikkel a gazdák. Ezúttal egy hatalmas, becslések szerint hat kilogrammos káposzta termett a borzsovai Kovács család veteményesében.

 

Egyelre még hagyják nni a már most is jókora zöldséget

Több mint húsz éve, hogy Kovács Károly, a falu kultúrigazgatója és neje, Teréz minden évben szorgalmasan megmvelik a házuk mögötti két árnyi veteményest, amely idén is rendkívül bséges terméssel hálálta meg az öntözéseket és a gondoskodást.

„Minden második-harmadik évben tehéntrágyával megszórjuk a földet, de vegyszert még soha nem használtunk. Jó minség a talaj, az udvaron található kútból pedig kivezettünk egy kerti csapot, arról locsoltuk a földet, mi is nagyon meglepdtünk az eredményen” – mutatott a gyönyör káposzták mellett a gyalogpaszulyra, paradicsomokra, karfiolokra és uborkákra a gazda.

Látogatásunk alanya levelekbe burkolózva rejtzködött a földön, Kovácsné szerint különös, hogy növekedés közben nem hasadt ki – mint ahogyan történni szokott az átlagosnál nagyobb fejekkel. A több mint negyven centiméter átmérj káposztát száz társával együtt csak késbb, Gál napján (október 16.) gyjtik be.

„Az alig nyolc négyzetméternyi területre ültetett uborkából eddig huszonnégy literrel tettem el, nagy mennyiséget pedig elajándékoztam. A paradicsom még érik, volt már egykilós darab is, ám azt sajnos a fiam megette, mieltt eljuttathattam volna az újsághoz” – mesélte nevetve a gazda felesége. „A veteményes melletti krumpliföldön is busás volt a termés, gyakorlatilag ezen a kis területen mindent megtudunk magunknak termelni, üzletbe szinte csak kenyérért járunk” – egészítette ki Kovács Károly.

2012. szeptember 26.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/hatalmas-kaposzta-termett-csikborzsovaban

design: btz 2009