Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Bernadett ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480464

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Utcafeljts Szpvzen
(2012-10-08)

Polgármesteri Hivatalának, hogy felújítják a község egyik legrégebbi utcáját. Az elképzelések szerint a beruházás finanszírozását a Vidékfejlesztési Alaphoz benyújtott pályázattal biztosították volna, ám a remélt támogatás elmaradt. Így új pénzforrások után kellett nézni és a munkálatok ütemét is átgondolni.

Megpróbáltuk szétdarabolni a tervet, kisebb beruházásokra osztottuk az elvégzend munkákat – magyarázta Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester elmondta, ennek megfelelen idén sszel a központtól a templomtérig földbe kerülnek a villanyvezetékek. A kivitelezés tavasszal folytatódik, akkor majd az utat újítják fel, illetve járdát építenek a szóban forgó utcában, és az esvíz elvezetését is megoldják – mindez ugyancsak a templomtérig terjed szakaszon történik majd.

„Utóbbi nem könny feladat, hiszen a Templom utcába ágazó Farkazó utcából eszések idején tetemes mennyiség csapadék érkezik” – fogalmazott az elöljáró. Kihangsúlyozta, a gyalogos felület a központtól indulva a Templom utca bal oldalán halad majd, és megkerüli a templomot. A jobb oldalon végig zöldövezetet alakítanak ki, illetve oda helyezik a vízlefolyókat is.

„Ennyiben merül ki az utca felújításának els szakasza, egyelre ennyire van lehetségünk” – fejtette ki az elöljáró. Ezekre a munkálatokra a Csík Leader Egyesületnél pályáztak 30 ezer eurót, illetve ugyanennyi értékben járul hozzá saját költségvetésébl a polgármesteri hivatal. „Valószín ezt még további összegekkel kell majd kiegészíteni. Hogy mennyit tudunk erre szánni, az a jöv évi költségvetés kidolgozásakor derül ki” – fejtette ki a községvezet. Hozzátette, sajnálatos módon túl hosszúra nyúlt az utca felújításának a története. „Ám most, hogy végre sikerült elindítanunk a munkálatokat, megkeressük annak a módját is, hogy folytatni tudjuk azt. Még ha szakaszonként is, de haladni fog a kivitelezés, természetesen a pénzügyi lehetségek függvényében” – szögezte le Ferencz Tibor.

A Templom utca felújítása a fúttól a Gál Imre hídjáig terjed szakaszra vonatkozik. A tervek szerint teljesen újjáépülne az úttest, ezenkívül az esvíz elvezetése is megoldódna, és a járdák kialakítása sem maradna el. Emellett a templomteret is újjávarázsolnák, az erre vonatkozó tervet, akárcsak a Szent László tér esetében, Herczeg Ágnes és Lukács Péter készítette. Két világháborús emlékm létrehozására, zöldövezet és parkoló kiépítésére is sor kerülne ezen a környéken. A beruházás összértéke 2,2 millió lej körül mozog.

Nincs utca víz nélkül a községben

A Templom utca fels részében volt egy kis mellékutca, amelyben eddig nem volt vezetékes víz – tájékoztatott Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester elmondta, az utóbbi hetekben megtörtént az új vezetékek lefektetése az említett utcában, a napokban pedig a hálózatra való csatlakozásokat is elvégezték a szakemberek. „Ezzel Borzsovát, Szentmiklóst és Szépvízt teljesen lefedtük, mindenkinek van vezetékes ivóvize” – jelentette ki a községvezet. Mint kiderült, a szennyvízhálózat szempontjából is jól áll a község, csupán a borzsovai Sáros utcában lakók nem élvezhetik eme szolgáltatást. „Ebben az esetben nagyobb beruházásra van szükség, ugyanis átemelt kell építeni” – tudtuk meg Ferencz Tibortól.

2012. október 4.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/faluszerte/elkezdodott-a-szepvizi-templom-utca-felujitasa

design: btz 2009