Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Zsuzsanna ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480493

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Helyben termesztett magbl lesz a hres szpvzi kposzta
(2012-05-17)

A szépvízi kiskertekben nemrég elvetett káposztamagok látványos növekedésnek indultak a ragyogó tavaszi napsütésben. A községben nagy hagyománya van a káposztatermesztésnek, köszönheten a különleges mikroklímával rendelkez Nád-dlnek. A tzeglápon zamatos, vékony level, kissé laposabb formájú káposztafejek fejldnek, ez együtt teszi jellegzetessé és nevezetessé a szépvízi káposztát.

Szépvízen a káposztamagot is helyben termesztik. Bece Erzsébet kertjében mutatja, mibl lesz a káposztamag

A településen szinte minden negyedik család foglalkozik káposztatermesztéssel – tudtuk meg Bece Katalintól, kinek anyósához, Bece Erzsébethez látogattunk el, megnézni a növekv palántákat. A káposztatermesztésrl szóló beszélgetésbe László Veronka, Erzsébet testvére is bekapcsolódott. 

Egy báránynak el kell férnie a palánták között

A helyi jellegzetes káposztát emberemlékezet óta termesztik a faluban. Évrl évre a növény magját is begyjtik, így a hosszú évek folyamán kialakult egy Szépvízre jellemz zöldségfajta. Mint megtudtuk, azért akadnak olyanok, akik üzletben vásárolt magot ültetnek, viszont a falu káposztáskertjének nevezett Nád-dl éghajlatának és talajának köszönheten ezek is ugyanolyan zamatos fejeket hoznak, mint a helybéli magokból termesztettek.

Bece Katalin családjával 10 áron termeszt káposztát. A területen több mint ezer palánta fér el. Átlagosan 4-5 ezer kilogramm káposzta terem évente, nagyon jó évben akár 6 ezer kiló is. A jó terméshez ess, meleg idjárásra van szükség.

A helyi szokásoknak megfelelen, a káposztatermesztésnek pontosan meghatározott forgatókönyve van. A magokat Szent Antal második keddjén vetik. A palántázásra júniusban, Szent László hetében kerül sor. „Kosarakban, dobozokban, ládákban kiviszik a körülbelül 20 centis palántákat a Nádra, és ott 50-60 centi távolságra elültetik. Ahogy az öregek mondták, egy bárány el kell férjen köztük” – magyarázta Bece Katalin. Hozzáfzte: ha közelebb kerülnek egymáshoz, kisebb fejek fejldnek. A nyár folyamán kétszer kapálják, mindent kézi ervel végeznek, ugyanis nem nagy parcellákról van szó. Van, aki a nyár folyamán lapizza a káposztát, vagyis a lehajló leveleket, melyek nem a káposztafejre vezetik a vizet, letörik. A termés vágása kés sszel, Gál napján, vagy a hozzá legközelebbi szombaton történik. Fontos, hogy a káposztát többször érje a hóharmat, az jót tesz a termésnek. Vágás után felszántják a földeket, tavasszal pedig újra, ráadásul palántázás eltt is, hogy laza legyen a talaj. A betakarítást és az ültetést is közösen végzi a falu népe, ami megtartó erej, összefogásra sarkalló hagyománya a közösségnek.

A magvetés ideje is pontos naphoz köthet - magyarázza Bece Erzsébet

A Nád-dlben az elmúlt napokban már megkezdték a munkát. Ott jártunkkor néhány gazda szekérrel hordta a trágyát a parcellájára. A termelk igyekeznek elkerülni a vegyszeres kezelést, a káposztabolha ellen is hamuval védekeznek.

A környék lakói szívesen vásárolják a szépvízi káposztát

Az sszel betakarított káposzta egy részét a falu népe értékesíti. „Gyermekkorunkban nem is volt Csíkban máshol káposzta, csak Szépvízen. Akkoriban fleg a felcsíkiak és a gyimesiek jöttek szekerekkel vásárolni a termésbl” – mesélte az idsöd Bece Erzsébet. „Manapság fleg a városból és a környez falvakból jönnek a felvásárlók” – fzte hozzá Bece Katalin. Megjegyezte: a család számára szükséges káposztát hordókban savanyítják. Ami nem fér a hordóba, és eladásra sem kerül, azt sszel behordják a kertbe, és egy rend szalmával betakarják a hó ell. A káposzta így tavaszig eláll, és frissen fel lehet használni. Pincében is teleltethet, de vannak olyanok helyek, ahol a fejek hamar kiszáradnak, ami a szabadban nem történik meg – magyarázták. Az asszonyok megjegyezték: számos ételféleség készül az szépvízi ízes zöldségbl. A legfontosabb a töltött káposzta, viszont székely gulyás, káposztás laska, rakott káposzta és egyéb finomságok is készülnek belle. Az emberi fogyasztásra fel nem használt zöldségeket az állatokkal etetik meg. 

Káposztáskert a tzeglápon

Az egyéni, családi káposztatermesztés a rendszerváltás után kezddött újra, amikor az emberek visszakapták földjeiket. A területet azeltt is használták zöldségtermesztésre, csak a kollektíva keretén belül. Bece Erzsébet kifejtette: „a szépvízi káposzta attól sajátos, hogy a magot is a gazdák termesztik, egy helyi jellegzetes fajta alakult ki, ami poronyós, de ehhez hozzájárul a talaj összetétele is, mert ugyan vannak, akik üzleti magot ültetnek, de az is ugyanolyan finom. A magtermesztés kacifántos. Az sszel betakarított káposztából néhányat a pincében kiteleltetnek, majd kora tavasszal kiültetik a kertbe. A növény felmagzik, biztosítva a folyamatos termesztést.”

„Emberemlékezet óta termesztik Szépvízen a káposztát” – mesélte egy korábbi beszélgetés során Ferencz Tibor polgármester. Elmondta: dokumentumok szerint már a 17. században létezett káposztavásár. A Nád-dlben található tzeglápnak kitn adottsága van a C-vitaminban gazdag zöldségféle termesztéséhez. Az eldök, a székely leleményességnek köszönheten, rájöttek, hogy nem csak pityókából lehet pénzt szerezni, és ki is használták a lehetséget. Régen cserekereskedtek a káposztával. A közeli vidékekrl jöttek kádárok, kovácsok, csergekészítk, akik saját termékeiket cserélték el a szépvízi káposztáért. Szépvíz község káposztáskertje körülbelül 25 hektár, és közel 750 gazda mveli.

2012. május 3.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/helyben-termesztett-magbol-lesz-a-hires-szepvizi-kaposzta

design: btz 2009