Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Bernadett ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480474

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Szarvasmarha-killts Szpvzen
(2012-05-17)

A környék legkiválóbb szarvasmarháit vonultatták fel Szépvízen, a szombaton megrendezett kiállítás alkalmával.

A kiállításra ötvenkét szarvasmarhát neveztek be

A Kaszinókertben megtartott szarvasmarhamustrán ötvenkét kérdzt csodálhatott meg a helyszínre kilátogató közönség. Az állatokat a környék településeinek – Szépvíz, Csíkszentmiklós, Ajnád, Csíkszentmihály, Delne, Borzsova, Csíkpálfalva, Csomortán – gazdái nevezték be a megmérettetésre. A szakértkbl álló bírálóbizottság összesen négy kategóriában – többször ellett, egyszer ellett tehenek, vemhes üszk, növendékek – pontozta a szarvasmarhákat, figyelembe véve a haszonállat számos jellemzjét (kinézetét, marmagasságát, tgyének formáját stb.).

A rendezvény alkalmával elhangzott, hogy a szarvasmarhatartás nem könny munka, de szép, és biztos megélhetést biztosít. Ferencz Tibor, Szépvíz polgármestere hangsúlyozta, ünnep és mérföldk egy ilyen kiállítás megszervezése, amely egyfajta helyzetfelmérés, tapasztalatcsere, ugyanakkor lehetséget biztosít értékeink bemutatására. A szarvasmarhatartás elkötelezettséget, kitartást követel, és tiszteletet a munka iránt – fogalmazott az elöljáró.  

A nagy érdekldésnek örvend rendezvény során a gazdáik által a kifutóban végigvezetett büszkeségek tulajdonságait Sólyom Gizella állattenyészt mérnök kommentálta, számos hasznos információt megosztva a gazdákkal és a közönséggel egyaránt.

Balogh Attila állatorvos, szervez elmondta: a kiállításon részt vev állatok gazdái serleget, oklevelet és negyven kilogramm gabonát vihettek haza. A többször ellett tehenek között a dánfalvi Antal László kérdzje, az egyszer ellettek csoportjában a borzsovai Demeter Dezs tehene, a vemhes üszk kategóriában a jenfalvi Antal Vidor szarvasmarhája, a növendékek közül pedig a szépvízi Silló Gábor fiatal állata lett az els helyezett. Balogh megjegyezte, a els helyezett állatok közül Silló Gábor növendékmarhája nyerte a Miss-díjat. Az állat a kitüntetés mellé egy Bajorországból hozott kolompot is kapott.

2012. május 6.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/szarvasmarhak-versenyeztek-szepvizen

design: btz 2009