Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481493

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Ferencz Tibor: fontosak az egyni, kzssgi kezdemnyezsek
(2012-01-07)

A tevékenység értékelését valószín, hogy másképp kellene felállítani, mint a 90-es években, amikor a nagy infrastrukturális beruházásaink zajlottak. Ma már apróbb lépésekben haladunk, viszont egy biztos és pontosan meghatározott cél irányába – fejtette ki Ferencz Tibor (fotó) szépvízi polgármester. A községvezet fontosnak tartottak kiemelni, aktív közösség nélkül elképzelhetetlen egy település fejldése.

„Az infrastrukturális fejlesztések, még ha kisebb mértékben is, de folytatódtak tavaly” – jelentette ki az elöljáró. Elmondta: folytatták a szentmiklósi út aszfaltozását, járdát építettek a Szépvíz és Szentmiklós között útszakaszon. Bvítették a szentmiklósi kis iskolát, megépítették a borzsovai fürdt. Ugyanakkor sikerült befejezni a szépvízi patakmeder szabályozását, ezzel együtt a központi hidat is feljavították. A polgármester tájékoztatott, számos terv és pályázat készült a nemrég lezárult esztendben. Pálfalvával közösen például mezei utat építenének ki a helyiek által Bálint Béla vásárút – Szent János vásárkapu közötti szakaszon. Ugyancsak pályázat született a kultúrközpont javítására, illetve a Szénás-erdei út megépítésére.

A tartalommal való feltöltés is fontos

„Tevékenységünk, mivel csapatmunkáról van szó, pontosan felépített forgatókönyv szerint zajlik. A nagyobb infrastrukturális beruházásokat magunk mögött hagyva, a következ fontos lépésnek a tartalommal és gazdasági háttérrel való megtöltését látom” – fogalmazott a polgármester. Úgy vélte, a mai zavaros idszakban gazdasági fellendülésrl nem igazán lehet beszélni, de az ez irányú erfeszítések mégis jelents helyet foglaltak el az elmúlt évben.

Ilyen például a tejszövetség megszervezése és elindítása, melynek nem titkolt álma egy feldolgozó létesítése. Szintén idetartozik a 2004-ben elindított, Szent László király Szépvízre vonatkozó legendájának életre keltése, melynek már több szakasza is lezajlott: megépült a Szent László tér, feltárták a Kis-Pogányhavason található emlékhelyet, beépítve azt a köztudatba. Tervben van ugyanakkor az egykori kápolna újjáépítése. „Három irányú kitörési lehetséget látok a vállalkozó szellemek számára: a turizmus, a káposztatermesztés és a tejszövetség. Ezekhez viszont rengeteg háttérmunkát kell elvégezni” – jelentette ki az elöljáró, kifejtve, a gazdasági elmozdulást az általuk szervezett szakmai konferenciák is segítették, és talán az is, hogy végre jó úton halad a birtokba helyezés.  

A közösségépítés éve is volt 2011

Megszervezték március 15. megünneplését, a majálist, a lovas, illetve a Szent László Napokat, a nagykorúsítást. Fenntartják a tánccsoportokat, k több helyen vendégszerepeltek. Tartottak régészeti kiállítást, író-olvasó találkozókat, támogatták a farsangbúcsúztatót, a betlehemesek fellépését, helyi újságot indítottak. Fotótábor, huszártalálkozó, csemeteültetés, szentmiklósi ifjúsági napok, helyi rádió megjelenése, filmkészítés, sporttevékenységeket, idsek klubja – hosszú a megvalósítások listája.

„Több dologra figyeltünk, hiszen szerteágazó a tevékenységünk. Van még bven tennivalónk, ám ezzel együtt a háttérbl állandó jelleggel jönnek az ötletek” – hallhattuk Ferencz Tibortól. Úgy vélte, ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat egy közösségben, lehetséget kell adni nekik, hogy érvényesüljenek. „Így ha valaki egy ötlettel jön, és mi azt támogatjuk, akkor azt jelenti, hogy az általa képviselt csoport már jól érzi magát. Egyszeren teret adunk az alulról építkezésnek. Nem én kell kitaláljak mindent, mint polgármester. Az én feladatom igazából az lenne, hogy lehetséget teremtsek arra, hogy az emberek minél több dologba belekezdjenek” – nyugtázta az elöljáró. Egy példát is elmondott. Egy tornaterem építésével lehetséget adtak egy helyi fiatalembernek, hogy keleti sportokra tanítsa a gyerekeket. „Mi csak ennyit tettünk, hogy létrehoztuk az ehhez szükséges infrastruktúrát. Az illet most 20–30 gyereket oktat, és profi sportolóvá neveli ket, egyúttal ers közösséggé kovácsolva a csapatot” – mondta. Kiemelte, hasonló a helyzet a tánccsoportok körül is.

„Az az érzésem, hogy a lehetségek, feltételek megteremtésével egyre több a közösségi és egyéni kezdeményezés. Ez így természetes, igazából így kell mködnie egy közösségnek.” Az elöljáró szerint a közösségi élet fejldésének egyik kulcsa talán az, hogy kezdtek összekovácsolódni azok az intézmények, amelyeket a községek kell vezessenek. Nagyon jól együttmködött a polgármesteri hivatal, a közbirtokosság, az iskola és az egyház. Hozzátette, nem szabad kihagyni a felsorolásból a megyei tanácsot sem, hiszen k is támogatták, néhány infrastrukturális beruházás kivitelezését finanszírozva.

Bosszúságból is akadt néhány

„Az egyik legnagyobb elégedetlenségem a borzsovai úttal kapcsolatos munkálatok. Ezt sajnos, nem sikerült folytatnunk tavaly” – tudtuk meg Ferencz Tibortól. Elmondta, az 577-es kormányprogramból egy lejt sem kapott a község, így anyagiak hiányában leálltak a kivitelezéssel. Ám most úgy néz ki, tudnak pénzügyi hátteret biztosítani, így tavasszal ismét nekilátnak az aszfaltozásnak. „Ezzel együtt többet szerettünk volna. Reméltük, hogy a kultúrközpont javítása elkezddhet, reméltük, hogy a Templom utcára sikerül pénzforrást találni, hogy licitre kerülhessen a rehabilitáció” – sorolta az elégedetlenség okait.  

Községben kell gondolkodni

„Igazából négy települése van a községnek. Mind a négy települést egyformán kell kezelni, noha ez nem mérhet úgy, mint a burgonya a piacon, hogy egy kiló ide, egy kiló oda” – mondta a polgármester. Úgy vélte, ha az elmúlt idszak beruházásait, fejldését figyeljük, gyakorlatilag mind a négy településen arányosan oszlanak meg ezek. „Ismételten fontosnak tartom hangsúlyozni, községben gondolkodom.” Amikor különböz találkozókon, elhangzik a Szépvíz név, a szentmiklósi nem biztos, hogy beleérti magát, vagy akár a borzsovai. „A falvak között létezik egy, én inkább úgy mondanám, egészséges vetélkedés. Mindenki a falujában gondolkodik, és kevésbé községben” – magyarázta.

Az elkezdett munkát folytatni kell

Szépvíz polgármestere kiemelte, a beruházásokat mindenképp folytatni kell, a már letett pályázatok révén a munkálatok el kellene kezddjenek. „Még pályázatokat kellene benyújtanunk, tervek készülnek. Olyan ez, mint az élet, egyik dolog maga után vonja a másikat. Apró örömök és apró lépések, csak így lehet haladni a mai világban” – vélte Ferencz Tibor.

2012. január 5.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/ferencz-tibor-fontosak-az-egyeni-kozossegi-kezdemenyezesek

design: btz 2009