Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482116

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Lassan tnyleg letre kel a legenda
(2011-12-15)

Kicsi Pogányhavas irányába, a hajdani országúton közelítettük meg harmadmagunkkal az egykoron srn látogatott emlékhelyet. Azt, ahol van egy jókora k, amely állítólag Szent László lovának patanyomát rzi, az út mellett egy forrás, amelyet Szent László kútjának hívnak, és az úttól nem messze egy kápolna maradványai. „Életet szeretnénk lehelni erre a helyre” – fogalmazott Ferencz Tibor szépvízi polgármester, miközben az sszel elvégzett tereprendezési munkálatokat szemléztük.

A búcsújárás felelevenítése után a Szent László-kápolnát is újraépítenek a Kicsi Pogányhavason

„2006-ban született meg a Szent László-legenda újjáélesztésének gondolata” – kezdte mondandóját a községvezet. Els lépésként, 2007-ben tervet készítettek a Szent László tér megépítésére Szépvíz központjában. „Ezt követen kerestük fel a Kicsi Pogányhavason található egykori búcsújáró helyet, idsek mutatták meg, hogy mit hol találhatunk” – sorolta a fejleményeket a polgármester.

A természet szolgáltatta vissza

A korábban fákkal, avarral teljesen beborított kápolnaromokat Kosza Antal Hargita megyei régészfelügyel, illetve Daczó Katalin helytörténész azonosította 2007-ben, a tulajdonképpeni feltárást Botár István végezte tavaly nyáron. Amint azt a régész jelentésében leírta, a Szent László-kápolna els, általa ismert említése egy 1699-es térképrl való. Visconti térképén jól követhet, hogy a hegyekben két kápolna található az országút mellett. A keletebbi Széphavason, az út jobb oldalán szerepel a Szent Lélek-kápolna, míg tle nyugatra, az országút bal oldalán a Szent László-kápolna. A régész továbbá leírja, a 18. század végén Benk József az imént feltárt helyzetet rögzítette, majd egy évszázad múlva Orbán Balázs már mindkét kápolnát romosként írja le. A szakember arra is kitér, hogy a szépvízi hagyomány szerint a kápolnát a múlt század hatvanas éveiben a kbeszolgáltatásra kötelezettek teljesen lebontották, pontos helyét még a helyiek is elfeledték.

A feltárás során kiderült, hogy Orbán Balázs leírásával ellentétben, aki félköríves záródást emleget, a szentélyzáródás sokszög. Ugyanakkor a keleti oldalon van egy támpillér, eredeti helyén, de nem a sarkon, ahol elvárhatnánk, hanem középen, és jóval kisebb. Egy 6,6 m hosszú és 5,2 m széles kis, tömzsi kápolnáról van szó, amelyet részben sziklára építettek, és amely az alaprajza, valamint a környezetében talált leletek alapján a 17. században épülhetett. A régész megállapításai szerint a kis kápolna bels tere gyakorlatilag négyzetes volt, és a zsindellyel födött épületet nem képezték ki túl igényesen. Az omladékokból az is kiderült, hogy falainak egy részét erszakkal döntötték le, köveit elhordták. A kápolna rosszra forduló sorsa alighanem az országút áthelyezésével magyarázható, hiszen az egykor út melletti épület a 19. század elejétl már nehezen megközelíthet, elhagyatott lett.

Jövre már fel is szentelnék a kápolnát

„Remélem, hogy lassan kiteljesedik az elképzelésünk, hiszen Szépvíz központjában már megépült a Szent László tér. Ha sikerül visszarendeznünk a kápolnát, életet lehelni ebbe a helybe, akkor tulajdonképpen egy álom valósul meg” – fejtette ki Ferencz Tibor.

A községvezettl megtudtuk, önkormányzaton belül szakbizottságot is létrehoztak, amely azt hivatott eldönteni, hogyan és milyen formában épülne újra a kápolna, illetve hogyan lehetne megrizni a romokat. „Szakembereket is meghívtunk sorainkba, így például Bogos Ern építészt, a falunk szülöttjét azzal bíztuk meg, készítse el a terveket. közelebbrl el is fogja terjeszteni elképzeléseit” – említette az elöljáró. Az építkezést mindenképpen közmunkával végeznék, a faluból már nagyon sokan érdekldnek ez iránt. Ezzel együtt a katolikus egyház, illetve a helyi közbirtokosság is támogatja a projektet.

„Próbáljuk kivinni a köztudatba Szépvíz és Szent László kötdését. Azért, hogy bárki, aki hallja a településünk nevét, azt rögtön köthesse a legendához. Ez a faluturizmus szempontjából is igen fontos lehet” – nyomatékosított az elöljáró. Hangsúlyozta, igazából az lenne nagyon szép,  ha a pünkösdi búcsúra igyekv gyimesiek ismét ezen az úton jönnének, ahogy tették azt évszázadokon át.

2011. december 15.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/lassan-tenyleg-eletre-kel-a-legenda

design: btz 2009