Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481484

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Fesztivl a szpvzi kposztskertben
(2011-11-19)

Szépvíz községben szombat reggel megmozdult a három falu apraja-nagyja. A Gyimesek felé vezet út mellett található káposztaföldeken igyekeztek betakarítani az idei termést. A hideg ellenére már hajnalban szorgosan folyt a munka. A lovas szekereket, az utánfutós traktorokat és egyéb jármveket roskadásig pakolták Szépvíz páratlan kincsével, majd ki-ki elindult a portája felé lepakolni a nyári munka megérdemelt eredményét.

A Nád-dl madártávlatból. Szépvíz káposztáskertje.

A dlben felállított színpadon környékbeli és magyarországi (Szépvíz, Borzsova, Szentmiklós, Szenttamás, Kisgyr és Újkígyós – utóbbi kett testvértelepülése a csíki községnek) hagyományrz néptánccsoportok szórakoztatták a jelenlévket, akik szép számban verdtek össze, a környékrl és távolabbról egyaránt. Sokan jöttek vásárlási szándékkal, akik a helyi jellegzetességnek számító, kicsit laposabb, vékony level és ízletes káposztát télire kívánták eltenni.

Helyi termékeket is árultak

A színpad körül felállított standoknál helyi termékeket – házikenyeret, kolbászt, mézet, szörpöt, stb. – lehetett vásárolni. Tíz üstben finom káposztás étkek rotyogtak, kellemes illatuk belengte a környéket. A tantestületek, a közbirtokosok, a hivatal alkalmazottai, a helyi családok, valamint Újkígyós testvérváros küldöttségének tagjai fogtak fakanalat kezükbe, és gyújtottak be a bogrács alá, délre elkészítve az ebédet, amit bárki megkóstolhatott. Miután mindenki jóllakott, már csak az maradt hátra, hogy a szakácsok „beseperjék” a sok dicséretet az üstökben készült különlegességekért, mint a székely káposzta, lucskos káposzta, savanyított töltött káposzta, káposztás csirke, töltött lucskos füstölt oldalassal, csíki csíkos kovács káposzta, székely káposzta szentmiklósi módra, valamint káposztás laska.

A gazdák elégedettek az idei terméssel

Emberemlékezet óta termesztik Szépvízen a káposztát – magyarázta Ferencz Tibor polgármester. Elmondta: dokumentumok szerint már a 17. században létezett káposztavásár. A Nád-dlben található tzeglápon kitn az adottság a káposztatermesztésre. Az eldök, a székely leleményességnek köszönheten rájöttek, hogy nem csak pityókából lehet pénzt csinálni, és ki is használták a lehetséget. Régen cserekereskedtek a káposztával. A közeli vidékekrl jöttek kádárok, kovácsok, csergekészítk, akik saját termékeiket cserélték el a szépvízi káposztáért.

Káposztától roskadozó szekerek

A káposztát tavasszal Szent László hetének egyik napján ültetik, és októberben Gál napján, vagy a hozzá legközelebb álló szombaton vágják. Mindent egy nap végeznek el, mert olyan parcellák is vannak, ahová nem vezet út. A három falu káposztáskertje körülbelül 25 hektár, és közel 750 gazda mveli, mindenkinek egy-két áras parcellája van – magyarázta az elöljáró. Megsúgta: véleménye szerint a káposzta egy helyi jellegzetes fajta, mert egy kicsit laposabb és vékonyabb a levele, így felvetdött annak az ötlete, hogy levédessék.

Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere els alkalommal vett részt a káposztafesztiválon és vásáron, pedig, mint mondja, városuk már a kilencvenes évek eleje óta tartja a kapcsolatot Szépvízzel. Küldöttségük tizenhárom taggal érkezett, a menyecskék a fzésbl is kivették részüket. „Nagyon jó dolognak tartom a régi hagyományok újjáélesztését, ráadásul nagyon szeretem a káposztát is” – fogalmazott jókedven Szebellédi.

Már hajnalban elkezdték a munkát

A káposztatermelk az idei terméssel elégedettek voltak, átlagban három-négy kilós fejek lettek, ami jó, hisz a vásárlók nem szeretik a túl nagy fejeket – magyarázta Ladó József termel, aki egy árnyi területen termeszt káposztát. Kifejtette: parcelláján 360 fej káposzta szokott teremni, piacra nem jár, mert neki megvan a kialakult vevi köre, viszont sok káposztát visznek Felcsíkra és a Gyimesekbe.

A káposztaszedés napját kosaras káposztásbállal zárták a szépvízi kultúrotthonban. A talpalávalót borzsovai zenekar húzta.

2011. október 15.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/fesztival-a-szepvizi-kaposztaskertben

design: btz 2009