Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Zsuzsanna ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480505

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Kalkban plt fel a borzsovai frd
(2011-11-18)

A borzsovai patak völgyében vasárnap ünnepélyes keretek között átadták az újonnan felépített fürdt, mely egy nagy és három kisebb medencébl áll. A létesítményt kalákában építették fel, ersítve a helyi közösség összetartozását.

Az idsek gyógyhatást tulajdonítanak a víznek

Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere a borzsovai fürdvel kapcsolatban elmondta: a terveket Sólyom Barbara budapesti kertépít készítette el. A munkálatokat június elején kezdték, és a filagória kivételével minden elkészült: a négy medence, az öltöz és az illemhely. A fürd felépítését anyagiakkal támogatta Hargita Megye Tanácsa, körülbelül 30 ezer lejjel, a borzsovai közbirtokosság megközelítleg 25 ezer lej érték faanyagot biztosított, valamint az önkormányzat is 30 ezer lejjel járult hozzá, így hozzávetleg 85 ezer lejbe került a beruházás. A falubeliek kalákában dolgoztak, mindenki a maga módján segédkezett. Az elöljáró köszönetét fejezte ki a tevékeny közösségnek, mindazoknak, akik bármilyen formában is, de részt vettek a munkában.

Ferencz Tibor a borzsovai fürdrl elmesélte: mint minden népi fürdt, az emberek ezt is szabadon használhatják, ugyanis a közösségnek, a közösségért épült. A környék (a Borzsova patak völgye) kedvelt kirándulóhelye a borzsovaiaknak. A fürdt elször 1895-ben alakították ki, de Orbán Balázs leírásában már szerepel, és közkedvelt, népszer fürdként jelenik meg, viszont a szocializmusban megsznt mködni – magyarázta az elöljáró. Területen három nagy hozamú, hideg viz forrás van, melyeknek az ids emberek gyógyhatást tulajdonítanak. Tudományosan mindez nincs bizonyítva, viszont úgy tartják, hogy ízületi betegségekre és a szemre gyógyhatással bír.

Pénteken már az utómunkálatokat végezték

Ferencz megjegyezte: „szeretném, ha az emberek használnák, megriznék, gondoznák és a magukénak éreznék. Remélhetleg hosszú ideig fenn tudjuk tartani, közösen a közbirtokossággal”.
Az átadó ünnepségen a nagyszámú érdekld mellett jelen volt Becze István megyei tanácsos, Gergely Géza helyi esperes-plébános, aki felszentelte a létesítményt. Beszédet mondott Ferencz Tibor polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy teljesíthette a borzsovaiak egy kérését. „Örvendek annak, hogy a falusiak részt vettek a létesítmény megvalósításában, mert így jobban magukénak érzik. A megvalósításnak üzenete van, ugyanis, hogy mi itt ezen a földön meg tudjunk maradni, szükség van az értékmegrzésre, a közösségi munkára, amely székely mivoltunkban is megersít és az összetartozás érzését növeli. Ha a munkában közösen tudunk lenni, akkor a szabadidt is közösen tudjuk eltölteni.”

A fürd bejáratához felkerült a Sapientia EMTE tanára, Demeter László által készített háromnyelv (magyar, román, angol) pannó is, amely Borzsovafürd és környéke természeti értékeit mutatja be. Az információs jelleggel kihelyezett táblán szót ejtenek a Borzsova patakról, a patak menti lápról, a környez területekrl, valamint annak élvilágáról.

2011. augusztus 14.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/kalakaban-epult-fel-a-borzsovai-furdo

design: btz 2009