Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482144

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Egy cskszentmiklsi szobrsz nyomban
(2011-11-18)

Valószín, hogy akkor a legnehezebb dokumentumfilmet készíteni, ha kevés adat áll a szerkesztk rendelkezésére. Késbb azonban ezek az alkotások különösen érdekessé válhatnak, mivel feledésbe merült életpályákat vagy eseményeket hozhatnak vissza a köztudatba. Ilyen alkotás a Mementó stúdió Kbe vésett álom cím filmje, mely a száztíz éve Csíkszentmiklóson született Orbán József szobrászmvész életpályáját tárja fel.

Kocsisné András Gizella

A film készítit – Daczó Katalin, Daczó Dénes és Szabó Ádám – a helyi önkormányzat kérte fel, hogy a falu egykori szülöttének emléket állítsanak. „A Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatallal valójában közösen döntöttünk, hogy Orbán József születésének száztizedik évfordulójára valamilyen anyagot készítsünk. Mivel Egerben élt, utána kellett járjunk, hogyan élt és milyen alkotásait tudjuk fellelni. Elssorban a szentmiklósi rokonok nyújtották a kiindulópontot” – emelte ki lapunknak Daczó Katalin.

Nehezen tudták Egerben felvenni a fonalat, az 1974-ben elhunyt alkotót ugyanis nem nagyon ismerték. Az egri polgármesteri hivatal mveldési osztályának vezetjét kérték, hogy egy olyan személyt ajánljon, aki barátja, alkotótársa lehetett. Végül rátaláltak a 93 éves Kocsisné András Gizellára, aki a város legidsebb képzmvésze, és akivel egykor egy alkotócsoportba járt Orbán József. Ezután már sokkal jobban mködött minden, megismertek egy néprajzost, aki rengeteg hasznos adalékkal szolgált a szobrász életérl, az útmutatásával sikerült felkutatni a rokonokat: egyik unokáját és dédunokáját. Sikerült megtalálniuk azt a régiségkereskedt, aki néhány alkotása mellett az alkotó feljegyzéseit is rizte.

Orbán József és felesége

Az utóbbi önéletírás képezi a film gerincét, hisz a leghitelesebb portrét nyújtja az alkotóról és vívódásairól. Sikerült élethvé is tenni az egykori Orbán József alakját, testvérének unokáját, a csíkszentmiklósi Orbán Leventét kérték fel, hogy az egykori szobrász gondolatai testesítse meg. A filmet megtekintk nyugtázhatják, hogy rendkívül jó választásnak bizonyult ez, nem csak mert képzmvészeti szakközépiskolát végzett és a szobrászathoz jól ért, hanem azért is hiteles karakternek számít, mert a néhai Orbán József az anyaországban is megrizte csíki székely jellemét. „Gyermekkoromban hallottam a következt: két székely Csíkban panaszkodott egymásnak a rossz élettel kapcsolatban. Azt mondja az egyik: »hát biza, komám, ez a világ egy nagy csárda, s a jó Isten benne a csapos, s nekünk kesert mér. A másik rámondja, hogy abiza igaz!« Ezen sokat gondolkoztam, és ma ezt így értelmezem a szobrászat területén. Itt, ebben a csárdában többen vannak a csaposok és sokaknak mérnek kesert, köztük nekem is. Ennek a kérdésnek a miértjét szeretném tudni!” – tanúskodnak székely mentalitásáról jegyzetei.

Habár a negyvenes-ötvenes években elismerték munkáit, st versenykiállításokra is bejutottak kisplasztikái, egy id után mellzték. Egyetlen monumentális mvet alkothatott, azt a Petfi-szobrot, melyet az egriek minden évben március 15-én megkoszorúznak.

„Nem az én feladatom megítélni, hogy Orbán József mekkora kaliber alkotó volt, de csodálom és eredménynek tartom, hogy egy egyszer lakatosinasból, távol a családjától, szülföldjétl egy szobrászmester forrt ki. Nem szabad elfeledni, hogy mindössze hat elemi osztály végzett, hét évig nappal dolgozott, és esti tanfolyamon végezte az iparrajziskolát. Késbb, mikor mellzni kezdték, éjjel portási szolgálatot vállalt, csak azért, hogy nappal alkotni tudjon. Kérdem én, kinek van még ilyen ambíciója? Mellzésének szerintem az egyik oka, hogy csak alapfokú végzettséggel rendelkezve, nem iratkozhatott fiskolára, egyetemre, valamint hogy vallásos lelkület ember volt, és a második világháború vége eltt sok egyházi alkotást készített. Késbb, a kommunista idkben ez nem bizonyult egy jó indításnak” – indokolta az Orbán József-életm fontosságát Daczó Katalin.

2011. szeptember 20.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/egy-csikszentmiklosi-szobrasz-nyomaban

design: btz 2009