Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Bernadett ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480479

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Szret eltt a szpvzi kposzta
(2011-11-18)

Immár negyedik éve, hogy Szépvízen, a hagyomány felelevenítésével, ismét igazi ünnep a káposztavágás. A község Gyimes felli kijáratánál fellelhet területet ezúttal is szombaton, október 15-én már a kora reggeli órákban ellepik a „szüretre” igyekv borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák. Az arra látogatókat igazi vásári hangulat várja.

Hagyományrz együttesek eladása, kirakóvásár, fzverseny, más szóval valódi ünnepi hangulatra számíthat az, aki szombaton déleltt ellátogat a Nád-dlként ismert rétre. „A káposztavágás az év utolsó mezgazdasági munkája, az egész község ünnepe” – fogalmazott Ferencz Tibor. A polgármester elmondta, jó káposztatermés lesz az idén, az elmúlt napokban jelentkezett hóharmat pedig nagyban elsegítette a zöldség érését. „Lassan visszanyeri becsületét a szépvízi káposzta” – jelentette ki a községvezet. Ennek alátámasztására elmondta, a múlt évhez képest jelentsen ntt a káposztával beültetett terület nagysága, ugyanakkor egyre jobban kezd kialakulni a piac is, n a termék iránti kereslet, ami többletbevételt eredményez a gazdák számára. A szombati vásár hivatalos programja reggel kilenc órakor kezddik, káposztavásárlásra a déli órákig van lehetség.

Gál-napi káposztafesztivál Csicsóban

Szintén a hagyományos Gál-napi káposztafesztivált tartják a hétvégén Csicsóban. A Várkszikla Ifjúsági Egyesület (CSIVISZ) által szervezett programsorozat szombat este káposztabállal indul. Vasárnap 10.30-kor szentmise lesz, majd 14 órától a hagyományrz fiatalok felvonulását lehet szemmel követni a káposztaföldektl a helyi kultúrotthonig. 18 órától a CSIVISZ-székház és az állatorvosi rendel ünnepélyes átadásán vehetnek részt az érdekldk.

2011. október 13.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/szuret-elott-a-szepvizi-kaposzta

design: btz 2009