Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482077

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

j fedelet kap a szpvzi regotthon
(2011-11-18)

Az augusztus végén lezúdult jéges által jelentsen megrongált tetszerkezet cseréjét kezdték el a szépvízi öregotthonnál. A több ezer lejes érték munkálatok során a hullámlemezeket cserepeslemezek váltják. A kivitelez cég munkásai szerint, ha nagyobb dlésszöge lett volna a tetszerkezetnek, valószín a jégdarabok nem okoztak volna ilyen nagy kárt.

Strapabíróbb lemezek borítják majd a jég által tönkretett tett

Teljesen meglyuggatta a tett a jég, a lemezek cseréje elkerülhetetlen volt – fogalmazott az elkezdett munkálatokról Balázs János. A kivitelez Modesta-Com Kft. munkatársa elmondta, a tet alacsony dlésszöge nem teszi lehetvé, hogy cserepet tegyenek fel, hiszen ennek súlyát nem bírná meg a szerkezet. Véleménye szerint az alacsony dlésszög miatt történhetett, hogy a korábbi fedlemez ilyen nagy mértékben károsodott. Balázs azt is elmondta, a beruházást október 23-ig kell elvégezzék.

„Az igaz, hogy ha a tet dlésszöge nagyobb lett volna, kisebb kár keletkezik” – jelentette ki Ptracu János, az öregotthon igazgatója. Hozzátette, a négy éve átadott ingatlan építéskor mind a tervez, mind pedig a kivitelez megfelelnek találta a tetszerkezetet, az eltelt idszak alatt nem is volt semmilyen probléma e tekintetben. Az illetékestl megtudtuk, a cserepes lemezek felszerelésébl álló munkálatok értéke 136 ezer lej, a beruházásra szükséges összeget a megyei tanács biztosítja.

Jól jönne a bvítés

Az öregotthon ötven férhelyes, jelenleg telt házzal mködünk – említette az intézmény vezetje. Elmondása szerint éves költségvetésük megközelíti a 1,5 millió lejt. Ennek nagy részét a megyei önkormányzat állja, a lakók hozzájárulása megközelíti az évi 150 ezer lejt. Az igazgató kifejtette, a törvény szerint az otthon az eltartott jövedelmének nyolcvan százalékát használhatja fel, ám ez az összeg nem haladhatja meg a havi 602 lejt. A szépvízi intézmény esetében viszont nagyon sok a szociális eset, a bentlakók mintegy felének sem jövedelme, sem els fokú hozzátartozója nincs, így k nem tudnak hozzájárulni a költségekhez.

„Nagy az igény a szolgáltatásunkra, jó lenne, ha nyolcvan férhelyesre tudnánk bvíteni az intézményt” – magyarázta Ptracu. Az igazgató úgy tudta, a Hargita megyei tanács Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatósága részérl létezik is egy ezzel kapcsolatos elképzelés, ám egyelre a gyergyószentmiklósi öregotthon, illetve a gyergyótölgyesi rehabilitációs központ felújítása elsbbséget élvez. A szépvízi otthont egyébként 2007-ben avatták fel. PHARE-pályázatból építették, 600 ezer eurós támogatásból.

2011. október 10

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/uj-fedelet-kap-a-szepvizi-oregotthon

design: btz 2009