Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481527

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Szablyozott patakmeder vdi a szpvzieket az rvztl
(2011-07-04)

Tíz évnyi levelezés és papírmunka, majd további, majdnem fél évtizedet tartó munkálat szükségeltetett ahhoz, hogy a szépvíziek immár ne kelljen rettegjenek az árvíztl minden nagyobb eszés alkalmával. A községben ugyanis befejezdött a patakmeder-szabályozás, az elvégzett beruházást pénteken szemlézték az illetékesek és a kivitelez cég képviseli. Szépvíz egyelre az egyetlen olyan település az országban, ahol kizárólag terméskbl készültek a támfalak. A módszert viszont nem igazán nézi jó szemmel az országos vízügyi hatóság els embere.

A szakemberek egy része megkérdjelezi a terméskbl épített támfalak hatékonyságát

2007. január 31-én kelteztem az els átiratot a prefektúra irányába. Tíz évet rendeztük a papírokat, miniszterek jöttek, ígértek, mi pedig maradtunk a sorozatos árvizek okozta problémákkal” – emlékezett vissza a pénteki helyszíni szemle alkalmával Ferencz Tibor. Szépvíz polgármestere a mintegy három kilométeren elvégzett munkálatot tekintette meg a kivitelez bukaresti Grup Hidrocon Rt. vezetinek, a környezetvédelmi minisztérium képviselinek, illetve Dávid Csaba, az Országos Vízügyi Hatóság vezérigazgatójának társaságában. Az illetékesek a partszakasz teljes hosszát végigjárva vették szemügyre a beruházást.

„Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter segítségével kaptuk meg 2006-ban az engedélyeket a 7,5 millió lej összérték munkálatra, melynek öt híd újjáépítése is része volt” – folytatta beszámolóját a községvezet. Elmondása szerint a kivitelezés során elég sok gond adódott a lakossággal, hiszen a támfalak építésekor a kertek végébe, az udvarokba is be kellett menni. Ám szerencsére, a néha igencsak feszült helyzeteket minden esetben sikerült kezelni.

A helyszínelés alkalmával egyébként néhány hiányosságra is fény derült: a házak megközelítését biztosító átkelk közül néhányat nem szabványszeren építettek, emellett a megmaradt három régi híd sem felel meg a követelményeknek, Ferencz Tibor szavaival élve, „inkább gátak, mint átereszek”. A problémákat a bukaresti cégnek kell orvosolnia. „A tavaly pont ebben az idszakban volt az árvíz az ország különböz részein. Itt is nagy mennyiség vizet kellett leengedni, és ez volt az els alkalom, amikor éreztem, hogy ennek a munkának haszna van” – nyugtázta az elöljáró. 

Dávid Csaba: vannak hatékonyabb módszerek is


„Komolyabb elemzést kellett volna végezni, mikor ezt a módszert választották” – fogalmazott az Országos Vízügyi Hatóság vezérigazgatója. Dávid Csaba szerint létezik hatékonyabb, szintén környezetbarát módja is a mederszabályozásnak, mint a terméskbl épített támfal. A szakember úgy vélte, ennek az a hátránya, hogy hegyvidéken, ahol több hónapon át tart a tél, a fagyás és olvadási ciklus gyakori és hosszú idt tart, ez pedig könnyen károsíthatja a támfalakat. Emellett a növényzet is megtelepszik a kövek közé, ez szintén problémákat okozhat.

„Premierszámba megy az ilyen jelleg patakmeder szabályozás, éppen ezért ennek a viselkedési módját és a karbantartási költségeit mindenképpen követnünk kell ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, alkalmazzuk-e a továbbiakban, vagy inkább a beton támfalakat részesítsük elnyben” – nyomatékosított az illetékes.

A vezérigazgatótól azt is megtudtuk, folytatni szeretnék a Szépvíz-patak szabályozását egészen az Olt folyóig, az ezzel kapcsolatos tervek hamarosan elkészülnek. Dávid Csabától ugyanakkor megkérdeztük, mikor kezddik el a mindszenti vízgyjt gát építése, a szakember elmondása szerint erre már a jöv héten sor kerülhet. Az igazsághoz viszont hozzátartozik az is, hogy az illetékesek a húsvéti ünnep eltti napokban is hasonlóan nyilatkoztak.

2011. július 2.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/szabalyozott-patakmeder-vedi-a-szepvizieket-az-arviztol

design: btz 2009