Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482107

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Rgi hrnevhez mlt lesz a borzsovai frd
(2011-06-05)

A több mint száz évvel ezeltt épült, ám a századfordulót követen tönkrement borzsovai borvízfürd újjáépítése kezddött el szerdán déleltt. A munkálatok, a Szépvíz közelében található cibrei létesítményhez hasonlóan, kaláka formájában zajlanak majd, hiszen, mint azt hivatalosságok mondják, így magukénak érzik a lakók a fürdt, ezáltal jobban ügyelnek arra.

„A cibrei fürd kalákában történ újjáépítésekor ígéretet tettem a borzsovaiaknak, hogy a falutól keletre, mintegy 2,5 km-re fekv egykori létesítményt is felépítjük” – magyarázta érdekldésünkre Szépvíz község polgármestere. Ferencz Tibor elmondta, a tervek Sólyom Barbara munkája révén elkészültek, a megfelel pénzügyi fedezet is rendelkezésre áll.

A projektet ugyanis Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lejjel támogatta egy turisztikai pályázati kiírás révén, a község önkormányzata pedig ugyanekkora összeggel egészítette ki a beruházás költségvetését. Ezzel együtt a borzsovai közbirtokosság is jelents mértékben hozzájárul a kivitelezéshez. „Orbán Balázs is terjedelmesen foglalkozott a fürd leírásával” – említette a községvezet, hozzátéve, a három forrás vize, ami a fürdt táplálja, köszvény, br és reumás betegségek gyógyítására is javallott.

Szerdán kijelölték az építkezési területet, jöv héten kezddhet a munkálat

„Mindenképpen közmunkával szeretnék megépíteni a létesítményt, hiszen így az emberek magukénak érzik azt. Ezt történt a cibrei fürd esetében is négy évvel ezeltt, azóta sem tettek semmi kárt benne az oda látogatók” – emelte ki a polgármester.

A tervek alapján négy különböz méret medencét építenek, ezek lépcszetesen lesznek kialakítva. A legnagyobb 45 négyzetméter alapterület, és körülbelül másfél méter mély lesz. Mindezek mellett öltöz, tzhellyel ellátott filagória is helyet kap a vízmedencék környékén, a különböz épületekhez pallók vezetnek majd, a létesítmény megközelítését pedig egy fahíddal szeretnék megoldani. „Kedvenc kiránduló helyük ez a borzsovaiaknak, ugyanakkor a csíkszeredaiak körében is egyre felkapottabb. Ha az idjárás is kedvezen alakul, legtöbb egy hónapon belül végzünk a beruházással” – fejtette ki Ferencz Tibor. A napokon belül rajtoló munkálatokat a csíkszeredai Balla (Parányi) Gergely, illetve a csíkszentgyörgyi Csed Imre és csapata irányítja.

2011.június 1.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/regi-hirnevehez-melto-lesz-a-borzsovai-furdo

design: btz 2009