Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482084

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Mltments Cskszpvzen
(2011-06-05)

Rendkívül gazdag és látványos kiállítást tekinthettek meg azok, akik a hétvégén ellátogattak a csíkszépvízi Kultúrotthonba. Három szépvízi magángyjt úgy döntött, hogy a nagyközönségnek is bemutatják néprajzi és antik tárgyakból, valamint háborús emlékekbl álló gyjteményüket.

Székely festett bútorok és kerámiák, használati és díszítési tárgyak, a székely tisztaszoba, a gyapjú, a len és kender megmunkálása, a kádár-, az asztalos-, a kovácsmesterség kellékeit vonultatta fel a kiállítás néprajzi része. A történelmi gyjteményben katonasisakok, bajonettek, pisztolyok, a hadviselésben használt tárgyak, az 1848–49-es szabadságharcban, valamint az I. és II. világháborúban a fronton harcoló katonák személyes tárgyai voltak láthatóak. Vándor Károly, a hadi gyjtemény tulajdonosa és a kiállítás egyik szervezje elmondása szerint ennek ötven százaléka Szépvízrl származik. A régiséggyjteményben, amelybl vásárolni is lehetett, gyertyatartókat, szenes vasalókat, varrógépeket, lámpákat, festményeket, egyházi relikviákat és számos egyéb tárgyat lehetett megtekinteni. „Van 170 éves rózsafüzérem és ugyanennyi ids egyházi füstölm, ami jelenleg a csíkszépvízi egyház tulajdona, nekik ajándékoztam, viszont erre a kiállításra visszaadódott. Gyertyatartóm 170 darab van, a legkisebb 5 centi, a legnagyobb egy méter 20 centi, súlyra a legnagyobb majdnem harminc kiló tiszta tömör bronz, régi-régi. Hogy összesen hány kiállított tárgyam látható, darabszámra nem is tudom megmondani” – magyarázta portálunknak Péter Alfréd gyjt, a kiállítás másik szervezje.


A több ezer tárgyat bemutató kiállítás megtekintése izgalmas idtöltést nyújtott mind a gyerekeknek, mind a felntteknek. A két napos, „Van múltunk, jövnk is lesz!” mottójú rendezvényt a szervezk egyfajta figyelemfelkeltésnek is szánták. „Arra szerettük volna felhívni a látogatók figyelmét, hogy amennyiben lehet, jó volna, ha Székelyföldön maradnának a régiségeink, ne menjenek ki külföldre. Mert sokan ebbl élnek, kereskednek, megveszik az ids néniktl, bácsiktól a padokat, vagy ilyesmit, elviszik és eladják, és a következ nemzedék már nem fog látni ilyeneket” – hangsúlyozta Péter Alfréd a kiállítás létrehozásának legfbb célját.

Ezzel kapcsolatosan Biró László, a néprajzi tárgyak gyjtje és szintén kiállítás-szervez elmondta: „Az volt az elképzelés, hogy a múlt, a jelen és a jöv között építsünk egy hidat. Erre szolgál az itt látható fotótárlat is, amely végigkíséri a múltat és a jelent is. A kiállítás alapja a múltmentés, hiszen tudjuk, hogy igenis, átmenthetk a múlt értékei a jövnek. A tárlaton végigvezet ez a múltmentés. Mert a régiségkereskedk sajnos, behálózták Székelyföldet, és sok mindent felvásároltak, amelyeket aztán kivittek külföldre és eladták. Ami kiment innen, sajnos, nem kerül vissza. Ez vonatkozik a néprajzi dolgokra, a festett bútorra, a kerámiára, minden, ami ide tartozik. És fiatalok jönnek és felfigyelnek ezekre. Jönnek a családok, a gyerekekkel körbenéznek, és a kicsi odamegy az ekéhez, az osztovátához, megtudja, mire használták, és ha most beléjük nevelik, bennük marad, megjegyzik. És nem lesz eladva, vigyáznak rá. Sok ember jött, hogy van nekem fent a padláson ez meg az. Mondtam, el ne adja. És megtartja, mert tudják, hogy értékelni kell, mert ez a miénk. Ezek a székelyek népi tárgyai, tartsák meg, nem kell odaadni a régiségkereskedknek, nem kell kivinni külföldre, ez a miénk. Ha nem, 100 év múlva semmi nem marad. Ez a tárlat errl szól: tartsuk meg a jövnek a múltunkat, rizzük hagyományainkat, magyarságunkat!”

A három gyjt közül van, aki két éve, van, aki alig egy éve foglalkozik gyjtéssel. Elmondták, hogy a mostani kiállításon a reményeik feletti volt a látogatók száma, és nemcsak helybéliek, hanem a környez és távolabbi városokból, st Magyarországról is megtekintették. Felmerült az állandó kiállítás ötlete is, valamint egy szépvízi tájház létrehozása. Hogy ez mikorra valósulhat meg, még nem tudják, azt azonban igen, hogy jövben is megszervezik a néprajzi és történeti kiállítást, valamint régiségvásárt Csíkszépvízen.

2011. május 29.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/magazin/multmentes-csikszepvizen

design: btz 2009