Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482119

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Ert, tisztessget!
(2011-05-26)

"Ert, tisztességet!"
(2011-05-05)

„Vigyázzanak a fiainkra és az itthon maradottak szabadságára!” – kérte a csíkszentdomokosi polgármester a huszárokat. Lovak, huszárok, regruták, székely ruhás legények és lányok vonultak végig a felcsíki falvakon az elmúlt hétvégén: a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület huszártoborzót tartott.

A Felcsíki Kistérségi Társulás és a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület szervezésében, partnerségben a Pogányhavas Kistérségi Társulással április 30-án és május 1-jén tartották a III. Csíkszéki huszártoborzót.

Csíksomlyóról indult el szombaton az 55 huszárból álló csapat, hogy a felcsíki falvakból összetoborozzák a „huszárnak való” legényeket. Sötétedett már, amikor Karcfalvára beértek, itt letáboroztak, majd vasárnap továbbvonultak, végül Csíkszentdomokoson ért véget a toborozás.

„Az els nap kegyetlenül kemény volt, reggel nyolctól este kilencig nyeregben voltunk, próbára is tette a huszárokat. Szerencsére, szép id volt, kicsit esett az es, de az pont jó volt, mert a port lemosta a huszárokról. A vasárnapi úgymond séta-toborzás volt, mert míg szombaton tíz faluban toboroztunk, és 40 kilométert tettünk meg, vasárnap négy faluban jártunk, hat kilométert lovagoltunk” – mondta Szcs Elek parancsnok, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület fhadnagya portálunknak a toborzó végén. „Minden huszár olyan boldog. Elssorban azok az arcok, amiket útközben láttunk, vagy a könnyek, amiket az emberek hullattak a kapuk alatt, vagy az ablakokból kikandikálva, az minden fáradtságért kárpótol. Mindenütt nagyon szépen fogadtak, mindenkinek egy darab magyarságot jelentünk. Jól viselkedtek a regrutáink is, az hosszú távon dl el, hogy kibl lesz huszár, de akinek most a szíve megdobbant és jól érezte köztünk magát, az keresve fog keresni.”

Az újoncok közül volt, aki csak a mostani esemény erejéig csatlakozott a huszárokhoz, azonban többen szeretnék, ha a jövben teljes érték tagjai lennének a csapatnak, mint például a csíkszentdomokosi Albert Alfonz. „Ez egy éves hosszú folyamat, én mindenképp szeretnék huszár lenni, úgy érzem, hogy ezt fel kell vállalni, hogy seink emléke eltt kellképpen tisztelegjünk” – mondta. A toborzásra az újoncok vagy maguktól jelentkeztek, vagy a falu elöljárói ajánlották fel nekik a lehetséget. „Az alpolgármester úr keresett meg, hogy lesz huszártoborzó, tudta, hogy szeretem a lovakat, szeretem a felvonulást, ezért is jelentkeztem” – mesélte lelkesen a csíkjenfalvi Szentes Ern.

„Egy jó huszárnak három f dolga van: a lova, a jó bor és a szép n. Az els dolog a ló, ló nélkül nincsen huszár. Ha jó lovad van, az egy fél csatanyerés” – osztotta meg velünk Fodor Miklós, a Székelyudvarhelyi Hagyományrz Székely Huszárezred törzsrmestere. „Ez nekünk szinte egy életforma. Minden huszár a mi csapatunkban lovas ember, már úgy hozták kicsi gyermek koruk óta, benne van talán a génjükben is. A toborzást nem mindenki csinálja, és nem is mindenkit veszünk be. Áldozni kell, mind anyagilag, mind szellemileg, rengeteget kell tanulni is, kell ismerni a történelmi dolgokat, az események naptárát, rengeteg dolog van, amit egy huszárnak tudni kell. Egymásra vagyunk utalva, nagyon bajtársias dolog, egymást úgy köszöntjük, hogy Er! Tisztesség! A lovára, magára és a bajtársára volt utalva a csatában is mindenki.”

A huszártoborzón közremködtek a helyi fúvószenekarok, néptánccsoportok, az esemény lelkes támogatói voltak a helyi önkormányzatok, Hargita Megye Tanácsa és számos helyi vállalkozó is.

2011. május 1.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/magazin/aerot-tisztessegeta

design: btz 2009