Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481500

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Ezer feny a vgekrl
(2011-04-13)


Csíkszépvíz ezer örökzöldet adományoz Cegtelkének

A Julianus Alapítvány közremködésével a csíkszépvízi közbirtokosság vezetsége ezer darab fenyfacsemetét adományoz a Cserhalmi Emlékoszlop környékének a díszítésére. A Beszterce-Naszód megyei Cegtelke határában található emlékhely Szent László királynak a pogány kunok felett aratott gyzelmét hirdeti, az ezer feny pedig ezer éves dics történelmünkre kíván emlékeztetni.

Jakab Ferenc, Gál Antal, Ferencz Tibor

Az adományozás ötletét 2009-ben vetette fel Jakab Ferenc erdészmérnök, aki részt vett a Beder Tibor vezette Julianus Alapítvány közremködése által felépített Cserhalmi Emlékm felavatásán. A közel két esztendeje született ötlet a napokban érett tettekké, a Beder Tibor által írt Az utolsó csata cím könyv szépvízi bemutatóján, amikor is a helyi közbirtokosság felajánlotta a kell számú csemetét.

A csíkszépvízi polgármesteri hivatalban kedden Ferencz Tibor polgármester, Gál Antal közbirtokossági elnök és Jakab Ferenc erdészmérnök számolt be az örökzöldek adományozásáról. Elmondták: a szépvízi közbirtokosság jóvoltából sikerült megvalósítani az ötletet, így az ezer darab fenyfacsemetét a csíkszéki község elöljárói csütörtökön szállítják és adják át a cegtelki település egyházi és világi vezetségének. Jakab Ferenc erdészmérnök, mint ötletadó elmondta: homoródszentmártoni születésként Szent László kultusza mélyen beleivódott, ezért is örül, hogy az egyik legkeletibb, Szent László emlékhelyekkel rendelkez település, Csíkszépvíz ajándékozza egy másik, ugyancsak a nagy királyhoz kötd falunak a fákat.

Szépvíz polgármestere, Ferencz Tibor kifejtette: szeretné, ha szoros kapcsolat épülne ki a lovagkirályhoz kötd települések között, st felvetdött benne egy Szent László út kiépítésének a gondolata is, amely összekötné a nagy uralkodóhoz kötd helységeket.

A csíkszépvízi Szent László-szobor

Gál Antaltól, a helyi közbirtokosság elnökétl megtudtuk, hogy a fenyfacsemetéket Jakab Ferenc kérésére, a Julianus Alapítvány közremködésével adományozzák Cegtelkének. Az ezres szám az ezeréves dics magyar történelmet szimbolizálja. Gál érdekességként a Szépvíz és a Szeret folyó nevének eredetérl szóló Szent László legendát is felelevenített, ami több változatban is él. Elmesélte: Szent László a környéken járva megkérdezte táltos lovát, hogy iszik-e? A paripa így válaszolt: iszok, mert ez szép víz. Továbbmenve keletre, újabb vízfolyáshoz értek, és a lovagkirály ugyancsak megkérdezte lovát, hogy iszik-e? A táltos pedig azt válaszolta: iszok, mert szeretem. Azóta hívják a folyót szeretnek.

2011. április 12.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/ezer-fenyo-a-vegekrol

design: btz 2009