Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482132

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Kzzelfoghat eredmnyek a borzsovai egyesleti csarnoknl
(2011-02-27)

2007 óta mködtet tejcsarnokot a Borzsovai Szarvasmarha-tenyésztk Egyesülete. Az elmúlt évek igazolták, életképes az önálló csarnok mködtetése. Az állandó és biztos tejfelvásárlásnak köszönheten, Borzsovában az állatlétszám nem csökkent. A tej begyjtése és értékesítése mellett, gazdatámogató tevékenysége alapján bátran kijelenthet, hogy él egyesületrl van szó.

Naponta 450–500 liter tejet gyjtenek be az egyesületi tejcsarnoknál

A megszokott mindennapi ritmusban zajlik az élet a tejbegyjt csarnoknál. Nyolc óra körül már a gazdák mind behozták a tejet, így csak a teli httankok és a csarnokos várnak arra, hogy érkezzen a tejszállító autó, és elvigye a tejet.

A borzsovai egyesületi csarnokhoz jelenleg 23 gazda viszi a tejet, így napi 450500 liter gyl össze. Egy hónap alatt 1215 ezer liter tejet tudnak átadni a felvásárlónak. A borzsovai egyesület kezdetektl a Gordon céggel dolgozik, és elégedettek a kialkudott árral és feltételekkel mondja Szakács Vilmos, az egyesület elnöke. Kiderült, ebben a hónapban írták alá újabb egy évre a szerzdést a felvásárlóval. A cég 1,12 lejes alapárat fizet egy liter tejért. A felvásárló kikötése az, hogy a nyári idszakban a leadott tej mennyisége ne legyen harminc százalékkal több, mint a téli idszakban.

Az egyesület az elmúlt évek alatt több pályázaton is támogatást nyert, így a Hargita megyei tanács mellett a Pogány-Havas Kistérség, illetve a megyei egyesület támogatásával 20 ezer lej értékben vannak gépeik, amivel helyben tudják ellenrizni a tej minségét. Ezek között van az Eco-Milk, de van metilinkékes csíraszámmér, sejtszámmér is, ugyanakkor a felvásárló a csarnok rendelkezésére bocsátott egy antibiotikumos mért is. Ez képes kimutatni, hogy a tehén tejében vannak-e antibiotikum-származékok.

Az egyesület a tej begyjtése mellett a kvóták nyomon követését is vállalta. Ez egyáltalán nem egyszer feladat nyomatékosít az elnök, ugyanakkor azt is megtudtam, hogy az egyesületi tagok közül többen sikeresen pályáztak a félig önellátó gazdaságoknak kiírt felhíváson, így évi 1500 eurós támogatást kapnak. A faluban olyan ifjú is van, aki a fiatal gazdáknak járó támogatást vette igénybe, és saját tejbegyjtje van, ahonnan a felvásárló elviszi a tejet.

A csarnok mködésének költségeire 0,10 banit tartanak vissza a tej árából. Szakács Vilmos egyesületi elnök szerint már több faluban is tartottak eladást arról, hogy mit sikerült megvalósítaniuk. Szerinte életképes az egyesületi csarnok mködtetése.

Borzsovában nem csak az egyesület mködtet csarnokot. A gazdák egy másik begyjthöz is vihetik a tejet, ott a csíkszeredai tejgyár a felvásárló.

2011. február 24.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/gazdasag/kezzel-foghato-eredmenyek-a-borzsovai-egyesuleti-csarnoknal

design: btz 2009