Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481512

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Nem kzpkori a Szent Lszl-kpolna
(2011-02-19)

Befejezte a helyszíni kutatómunkát Kicsi Pogányhavason, a Szent László-kápolna romjainál Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze. "Sajnos, kissé csalódott vagyok – mondta a régész –, ugyanis úgy tnik, hogy nem középkori kápolnáról van szó."

„Ami biztos, hogy Orbán Balázs leírásával ellentétben, aki félköríves záródást emleget, a szentélyzáródás sokszög. Ugyanakkor a keleti oldalon van egy támpillér, eredeti helyén, de nem a sarkon, ahol elvárhatnánk, hanem középen, és jóval kisebb” – részletezte megállapításait Botár István. Amint kiderült, egy 6,6 m hosszú és 5,2 m széles kis, tömzsi kápolnáról van szó, amelyet részben sziklára építettek, és amely az alaprajza, valamint a környezetében talált leletek alapján a 17. században épülhetett. „A környezetében, a járószintbl, illetve a járószint alól elbukkant cserepek nem középkoriak” – hangsúlyozta a régész. A régész megállapításai szerint a kis kápolna bels tere gyakorlatilag négyzetes volt, és a zsindellyel födött épületet nem képezték ki túl igényesen. Az omladékokból az is kiderült, hogy falainak egy részét erszakkal döntötték le, köveit elhordták.

A 19. század közepén Orbán Balázs már romként írta le a kápolnát. „Azért mehetett olyan hamar tönkre, mert szerintem nem a falu építtette, nem egy közösségi hely lehetett, hanem valamelyik családnak, vagy valakinek a magánkápolnája – véli Botár István – , és amikor az, aki építtette és fenntartotta, meghalt vagy elköltözött, akkor gazdátlanná lett. Mert ha ez Szépvízé lett volna, biztos, hogy jobban vigyáznak rá. Igaz, hogy az országút is elköltözött mellle az 1830-as években , így attól kezdve már viszonylag félrees helyre került, nem volt mellette átmen forgalom, nem volt látogatottsága... Ennek ellentmond az, hogy a széphavasi kápolna is tönkrement..., de a méretei miatt a Szent László-kápolna mégis inkább fogadalmi kápolna lehetett, amelyet valaki hálából emeltetett.”

„Az ásatás alapvet célkitzése megvalósult – mondta a régész. – Megvan a kápolna alaprajza, és azt is tudjuk, hogy nem középkori építmény. Miután egy topográfus felméri a szelvényeket, földdel valamennyire visszatöltjük, hogy a tél ne viselje meg túlságosan. A helyiek azt tervezik, hogy jövre újjáépítenék a Szent László-kápolnát, s talán ismét látogatott pihen-, búcsú-, megállóhely lesz. Tény, ha nem indította volna meg a kutatást a helyi önkormányzat és a közbirtokosság, akkor ez a kis kápolna nyomtalanul eltnt volna.”

2010. augusztus 17

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/muvelodes/lezarult-a-poganyhavasi-asatas

design: btz 2009