Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481495

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Emlkhz a szpvzi rmnyeknek
(2011-02-19)

Különleges gyjteményt nyitottak meg nemrégiben Szépvíz központjában: a Szentháromság Alapítvány által létrehozott emlékház a környék örménységének egyetlen állandó, nyilvános gyjteménye, és különlegessége az is, hogy egy maroknyi közösség hívta életre, és próbálja átmenteni vele múltját a jövendnek.

Valószínleg valamikor keresked családé volt az az 1862-ben emelt központi fekvés ingatlan, amelyet 1924-ben vásárolt meg a szépvízi Szentháromság Alapítvány. 1948. január 3-án, amikor az alapítvány teljes tulajdonát kisajátították, elvették ezt az épületet is, különböz területekkel és a szépvízi örmény kaszinóval együtt. Az idk folyamán a masszív, földszintes házban családok laktak, majd szülotthon, végül az öregotthon fektetje mködött. Miután az öregotthon új épületbe költözött, ismét a Szentháromság Alapítvány vehette birtokába.

„Borzasztó rossz állapotban volt az ingatlan – idézte fel Ajtony Gábor, a Csíkkörzeti Magyar–Örmény Szentháromság Alapítvány elnöke az alapítás körülményeit. – A Székely Károly Gimnáziumban tartott Örmény relikviák cím kiállításkor született meg az ötlet, hogy emlékházban kellene elhelyezni a szépvízi örménység múltjának dokumentumait, tárgyi emlékeit, és hogy ez a ház alkalmas lenne a célra. A Harbau igazgatója, Zakariás István helybéli örmény származású szakember az épület els részét felújíttatta, így rendezhettük be ide az emlékházat.”

Az emlékház anyaga egyelre három szobában kapott helyet: az egyik terem a világi tárgyakat rzi, a mai családokat és seiket mutatja be. Itt sorakoznak többek között a Zakariás, a Dániel, a Fejér, az Ajvász, a Száva családok fényképei, dokumentumai. A másik teremben egyházi vonatkozású tárgyak: díszes miseruhák és templomi zászlók kaptak helyet. Ezeket mostanáig a helybéli római katolikus plébánia rizte. (A nagy érték egyházi, liturgikus tárgyak most is ott vannak, azokat csak ideiglenes állítják ki az emlékházban.) „Mindig is szoros az együttmködés az alapítvány és az egyház között – tisztázta Ajtony Gábor. – Az alapító okmányában is szerepel a szervezet céljai között a mindenkori örmény katolikus egyház és a szegénysorú örmény fiatalok támogatása.” A harmadik teremben a felújításra váró miseruhák, fotók, dokumentumok találhatók.

Tábla még nem jelzi az emlékházat, de hamarosan azt is elhelyezik, ígéri Ajtony Gábor nyugalmazott gyógyszerész, megjegyezve, hogy helyben mindössze 2–3 örmény van, Zakariás Péter bácsival az élen. A Szentháromság Alapítvány tagsága jórészt Csíkszeredában él, és ez a tíz kilométeres távolság megnehezíti a mködést. 

„Úgy éreztük, hogy az emlékház létrehozásával Szépvíz régi örmény családjainak egy emléket állítunk, s ugyanakkor Szépvíz községnek, mint régi örmény településnek a turisztikai látogatottságához hozzájárulunk” – magyarázta az alapítványi elnök.

Ezt a megvalósítást szervesen egészíti ki az a kezdeményezés, amely a szépvízi örmény katolikus templom memléklistára való felvételét célozza meg.

2010. november 15

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/hirek/faluszerte/emlekhaz-a-szepvizi-ormenyeknek

design: btz 2009