Főoldal
Szépvíz község
Egyház, kultúra és tudomány
Oktatás
Önkormányzat
Ifjúság
Szépvíz Község Önkéntes Tűzoltósága
Ügyintézés
Gazdaság
Turizmus, szabadidő, táborozás
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hírek, események
Nádi Suttogó
Szépvíz Rádió
Fotóalbum
Válogatott bibliográfia
Rólunk írták

HU | RO


 Ma Zsuzsanna, Tibor ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.803 RON
   1 HUF = 0.0123 RON
   1 EUR = 4.913 RON

  Látogatók száma: 787738

  Keresés a honlapon:
  

Rólunk írták

Kelendõ volt a szépvízi káposzta
(2010-10-10)

A hideg és csapadékos idõjárás sem tudta megakadályozni, hogy szombaton reggel ismét benépesüljön a Nád-dülõ. A Szépvíz község Gyimes felöli kijáratánál fellelhetõ területet már a kora reggeli órákban ellepték a káposztavágásra igyekvõ borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák. A délelõtti órákra pedig igazi vásári hangulat uralkodott.

Lehetett volna jobb is – vélekedett néhány községbeli gazda az idei káposztatermésrõl. Néhányak szerint a sok esõ bizony ennek a zöldségnek sem tett jót, hiszen egyes parcellákon nem nõttek tavalyi méretre a káposztafejek. „Nem olyan gond ez, hiszen úgy is a kisebb fejeket keresik a vásárlók” – hangzott el azonnal a méltatlankodókkal ellenkezõ mondat.

Mások viszont elégedettek voltak a hozammal, melybõl a remények szerint a saját konyhának és vásárlónak egyaránt jut. Utóbbiból egyébként akadt bõven, zsákjával hordták el a helyszínrõl az 1–1,20 lej között kínált szépvízi káposztát. A mezei munka mellé természetesen szórakozás is társult, helyi néptáncegyüttesek elõadását követhettük a Nádon felállított színpadon. Akárcsak az elõbbi két évben, idén sem maradt el a legnagyobb káposzták versenye, a friss termésbõl pedig a legjobb szakácsok által is megirigyelhetõ étkek születtek a fõzõversenyre benevezett csapatok bográcsaiban.

Szépvízen ismételten bebizonyosodott, a káposztavágás az egész község ünnepe, amivel tulajdonképpen az évi mezõgazdasági munkák végét is jelezték. Aki pedig nem érte be a szabadtéri mulatsággal, és maradt kellõ ereje, este a helyi kaszinóban folytatta az ünneplést.

2010. október 9

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/kelendo-volt-a-szepvizi-kaposzta