Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481532

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Kelend volt a szpvzi kposzta
(2010-10-10)

A hideg és csapadékos idjárás sem tudta megakadályozni, hogy szombaton reggel ismét benépesüljön a Nád-dül. A Szépvíz község Gyimes felöli kijáratánál fellelhet területet már a kora reggeli órákban ellepték a káposztavágásra igyekv borzsovai, szentmiklósi, illetve szépvízi gazdák. A déleltti órákra pedig igazi vásári hangulat uralkodott.

Lehetett volna jobb is – vélekedett néhány községbeli gazda az idei káposztatermésrl. Néhányak szerint a sok es bizony ennek a zöldségnek sem tett jót, hiszen egyes parcellákon nem nttek tavalyi méretre a káposztafejek. „Nem olyan gond ez, hiszen úgy is a kisebb fejeket keresik a vásárlók” – hangzott el azonnal a méltatlankodókkal ellenkez mondat.

Mások viszont elégedettek voltak a hozammal, melybl a remények szerint a saját konyhának és vásárlónak egyaránt jut. Utóbbiból egyébként akadt bven, zsákjával hordták el a helyszínrl az 1–1,20 lej között kínált szépvízi káposztát. A mezei munka mellé természetesen szórakozás is társult, helyi néptáncegyüttesek eladását követhettük a Nádon felállított színpadon. Akárcsak az elbbi két évben, idén sem maradt el a legnagyobb káposzták versenye, a friss termésbl pedig a legjobb szakácsok által is megirigyelhet étkek születtek a fzversenyre benevezett csapatok bográcsaiban.

Szépvízen ismételten bebizonyosodott, a káposztavágás az egész község ünnepe, amivel tulajdonképpen az évi mezgazdasági munkák végét is jelezték. Aki pedig nem érte be a szabadtéri mulatsággal, és maradt kell ereje, este a helyi kaszinóban folytatta az ünneplést.

2010. október 9

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/kelendo-volt-a-szepvizi-kaposzta

design: btz 2009