Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Zsuzsanna ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480491

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Ismt rgi hrnevnek rvend a szpvzi kposzta
(2010-10-09)

          Harmadik esztendeje immár, hogy Csíkszépvízen újjáéledt a káposztavásár hagyománya. Ami pedig még ennél is örvendetesebb, a helyiek szerint a község eme jellegzetes zöldsége iránt egyre nagyobb a kereslet, az érdekldés. Úgy is mondhatnánk, a szépvízi káposzta lassan visszanyeri régi hírnevét.

 

„Még ha nem is annyira látványosan, de elindult egy folyamat” – fogalmazott érdekldésünkre Ferencz Tibor. A szépvízi polgármester, aki maga is gazdálkodó, elmondta, ennek a lényege, hogy a káposzta ismét megkapja méltó helyét a település illetve a környék mindennapjaiban. Ez véleménye szerint abban kellene megmutatkozzon, hogy a Nád dlben csak és kizárólag ezt a növényt termesszék. Ez egyelre nincs így. Az említett területet egyébként a szépvízi gát felé haladva, ahogy elhagyjuk a falu határát jelz táblát, bal oldalt láthatjuk. Tzeges talajának köszönheten itt honosították meg a káposztatermelést, fleg azért, mert kedvez a növénynek a kell mennyiség víztartalékkal rendelkez földterület.

A polgármester szerint a 26 hektáros földrészen legutóbb gabonát és pityókát is ültettek. Míg elbbit a vizenys talaj miatt nem tudták learatni, krumpli egyáltalán nem termett. „Ez az esztend a káposztatermelésé volt” – hangsúlyozta a községvezet. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az idei tapasztalatok arra késztetik a más kultúrákat elnyben részesítket, hogy visszatérjenek a káposztára. Hiszen a Nád kizárólag ennek a növényfajtának kedvez.

Nem hoz sokat a konyhára

Ferencz Tibor elismerte, a családok 2–3 áras területeken gazdálkodnak, így a termelt káposztamennyiség eladás esetén nem kecsegtet nagy bevétellel. Ám ebben az esetben nem is ez számít. „A gazdasági válság remélem, megtanít minket arra, hogy a kevésnek is örülni tudjunk” – említette a gazdálkodó. Hozzátette, régebben sem a búsás haszon reményében ültették a káposztát. Annak idején az asszonyok pénze volt az eladásból származó összeg, azaz a konyha fenntartására fordították azt.

Sok a pozitív visszajelzés

„Aki egyszer itt vásárolt káposztát, az visszajár” – hangsúlyozta Ferencz Tibor. Elmondása szerint fleg Csíkszeredában igen nagy a kereslet a zöldség iránt. „Egyes szépvízi családok már kialakult kuncsaftkrrel rendelkeznek, alig tudják kielégíteni a keresletet” – nyugtázta. Az elöljáró úgy véli, ez annak köszönhet, hogy ez a fajta káposzta más, mint a többi. Azon kívül, hogy laposabb a feje, sokkal puhább, más szóval „poronyósabb” a más vidéken termkhöz képest. És ami még fontos, a szépvíziek nem csak a káposztát, hanem a palántát is maguk termelik.

Egész napos mulatság

A káposztavágás hajdanán ünnep is volt a gazdálkodók számára. Visszaemlékezések szerint Csík több falujából jöttek a káposztaérésre, hiszen ilyenkor jutányos áron lehetett beszerezni a zöldséget. Jöttek cserepesek, kádárok is, a káposztáskád ára annyi volt, ahány káposzta fért belé. A negyvenes évek végéig élt ez a szokás. Szombatra, október kilencedikére immár harmadik alkalommal hirdették meg a vásárral egybekötött káposztavágást Szépvízen, melynek során, akárcsak az elmúlt két évben, igazán jó hangulatra lehet számítani.

2010 október 7

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/ismet-regi-hirnevenek-orvend-a-szepvizi-kaposzta

design: btz 2009