Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482068

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Megldottk az j szpvzi orgont
(2010-09-06)

          Egy orgonának kell tudni sírni, örülni, dicsségesen szólni – hangzott el vasárnap a szépvízi Szent László király templom felújított orgonájának szentelési ünnepségén. Az 1896-ból származó hangszert, amely, méretét tekintve, a csíksomlyói után a második a környéken, a helyi közbirtokosság támogatásával, három esztend alatt sikerült újjávarázsolni.

„Amikor egy szép remekmvet, mint ezt a felújított orgonát áldjuk meg, csak természetes, hogy az égi muzsika is eszünkbe jusson” – fogalmazott prédikációjában Csintalan László csíkdelnei plébános. Elmondása szerint a templom félhomályában megszólaló szép muzsika még a keményszív ember lelkében is gyönyörséget okoz, közelebb hozva t ezáltal Istenhez. Alighanem a templomot zsúfolásig megtölt hívek is egyetértettek eme kijelentéssel, fleg azok után, hogy Bors László újtusnádi orgonaépít, akinek a nevéhez fzdik a munkálat, a szentmise végén bemutatta a megújult hangszert. A különböz regiszterekbl kapott kis ízelítbl mindannyian meggyzdhettünk: a hangszerek királyát hallottuk. Bors László egyébként rövid beszédében köszönetet is mondott mindazoknak, akik valamilyen módon segítették három éves munkájában. Az ünnepség végén az udvarhelyi Lászlóffy Árpád, illetve a németországi Walter Dolak klasszikus mvek eladásával mutatta be, mit is tud az új szépvízi orgona. Gábor Zoltán helyi plébános szavaival élve, akik ezt végighallgatták, igazi lelki örömben volt részük.

Az orgonáról, még egyszer, röviden

A régi hangszer még 1896-ban készült Nagy József brassói orgonaépít keze nyománl. A felújítás eltt 864 sípból, két manuálból és pedálból állt a hangszer és 16 regiszterváltozatból. A régi orgonából az orgonaszekrény, a fasípok és a fémsípok kerültek vissza az új hangszerbe. A munkálatok során teljesen új regisztermechanika, szélláda, fúvó berendezés, széljáratók, két manuálos mechanikus játszóasztal készült gyönyör tölgyfa kivitelezésben. Így az új orgona 519 új síppal, 8 regiszterváltozattal, 9 sípsorral bvült, új levegmotort is kapott Gyrbl. A munkálatok során a neogót orgonaszekrény teljesen újra lett festve, bvítve, aranyozva. Teljesen kiépített rednym- és copula-rendszert alakítottak ki. Az orgona egyéni különlegessége a három nyelvsípsor, Trombita 8’, Fagott oboa 8’, Pozan 16’, amelyek a pécsi Manufaktúra orgonagyárban készültek. Az új fémsípok Bartis Szabolcs gyergyószentmiklósi öntödéjébl kerültek napvilágra. A Contrabass 16’, a bvített pedál, a régi fa- és fémsípok pedig Bors László újtusnádi mhelyében voltak felújítva, illetve elkészítve.

2010 szeptember 5

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/megaldottak-az-uj-szepvizi-orgonat

design: btz 2009