Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Zsuzsanna ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.413 RON
   1 HUF = 0.0143 RON
   1 EUR = 4.780 RON

  Látogatók száma: 480509

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Feltrs Kicsi Pognyhavason
(2010-08-09)

Megkezdte a Szent László kápolna maradványainak feltárását Kicsi Pogányhavason Botár István, a Csíki Székely Múzeum régésze. A munkálatra a szépvízi önkormányzat megbízásából került sor.

Orbán Balázs még látta Kicsi Pogányhavason a 12 lépés hosszú, 7 lépés széles félkör apsisu szentély alig két láb vastag falait, és az idsek szerint az 1950-es években még olyan egy-két arasznyi magasságban állt a fal, de lassan elfogyott. A fogyást a helybéliek azzal magyarázzák, hogy a kollektívistállók építésekor kötelez volt építkezésre alkalmas kövek fuvarozása, s egyszerbb volt a kápolnakövek elhordása, mint a bányászat a közeli mészkbányában...

Botár István régész, a helyi önkormányzat felkérésére most arra vállalkozott, hogy elvégezze a szükséges mentásatásokat, és elkészítse a kápolna alaprajzát. A régész kevés esélyt lát arra, hogy keltezni sikerül, ugyanis köves a talaj, vékony a földréteg, amelyben bárminem leletre is akadhatna a kutató.

Az már a feltárás els két napja után kiderült, hogy Orbán adatai nem teljesen pontosak. A kápolna szentélye nem félköríves, hanem sokszögzáródású, hossza mindössze 6,5 m körüli.

2010 augusztus 9

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/feltaras-kicsi-poganyhavason

design: btz 2009