Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481505

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Filozfia s kikapcsolds Cskszpvzen
(2010-07-14)

Egyértelmen sikeresnek nevezték a szervezk a július 5. és 8. között a Hargita megyei Csíkszépvízen rendezett nyári filozófus tábort, amely a szakmai kérdések megbeszélésén kívül kívül kikapcsolódási lehetségeket és szórakoztató programot is biztosított a résztvevknek.

           A három napos rendezvényt ebben a formájában harmadik éve rendezték meg. Zuh Deodáth, a  kolozsvári  Babe-Bolyai Tudományegyetem Filozófia szakának óraadó tanára, a szervez csapat tagja a Krónikának nyilatkozva elmondta: a tábor mintegy ötven résztvevjének többsége – mintegy 80 százalék –  filozófia szakos egyetemi hallgató, mesterképzs, doktorandusz, középiskolai tanár, vagy filozófiát végzett egyéb szakmabeli volt.

„Úgy próbáltuk összeállítani a tábor programját, hogy a nyáriegyetem-jelleg, szakmai blokkok mellett laza, szórakoztató elfoglaltságok, például filmvetítés, kirándulás is tarkítsák a tábor életét. Ezenkívül arra is figyeltünk, hogy a szigorú értelemben vett szakmai témák – ezt az idén Maurice Merleau-Ponty filozófiájának néhány vonatkozása jelentette – mellett olyan, szélesebb kör érdekldésre számot tartó kérdések is terítékre kerüljenek, mint a feminizmus, a férfiuralom, nk és férfiak helyzete a politikában” – mondta Zuh Deodáth. Vitatréning is szerepelt a programpontok között, a kreatív írás mhely keretében pedig egy filozófiai gondolatokra épül színdarab megalkotása volt a feladat, az elkészült mvet pedig el is adták a résztvevk – tette hozzá.

Demeter Attila, a BBTE filozófia szakának adjunktusa úgy vélekedik: egy ilyen nyári tábor vonzereje abban rejlik, hogy mindig érdekes akadémiai tevékenységet folytatni nem akadémiai közegben, ráadásul olyan emberek is eljönnek, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak ugyan a filozófiával, de például egy szakmai konferencián nem vesznek részt. „A szabadids programok közelebb hozzák egymáshoz az embereket, és a szakmai kérdések mellett egyéb dolgokról is kellemesen el lehet beszélgetni” – nyilatkozta Demeter a Krónikának. Elmondta: olyan egykori hallgatók is részt vettek, akik azóta messzire eltántorodtak a szakmától, és például cégvezetk lettek, de akik valamilyen mértékben továbbra is érdekldnek a filozófia ügye iránt. „Értelmesen hozzászóltak a beszélgetésekhez. és jól érezték magukat. Számomra ez volt benne a legkellemesebb meglepetés” – mondta.

Külön beszélgetés témája volt a középiskolai filozófiaoktatás, a tanárok továbbképzési lehetségei, illetve a tanügyi törvény vitájának eredményei. „Kiemelt figyelmet szentelünk a filozófia középiskolai oktatására és a tanárokra, fként amiatt, hogy a permanens tanügyi reform miatt egyre lehetetlenebb a helyzetük” – fejtette ki Demeter Attila. A szakember szerint ebbl a szempontból is fontos a filozófus nyári tábor. A tábor egyik szervezje az egy évvel korábban megalakult Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság (EMFT) volt, ezt eredetileg kimondottan a középiskolai tanárok érdekeinek érvényesítésére tervezték – mondja Demeter. Az EMFT idközben szakmai ernyszervezetté alakult, de továbbra is keresi a megoldási módozatokat a középiskolai tanárok problémáira. „A kolozsvári BBTE-n folyó filozófusképzés továbbra is szakmai központnak számít, de az akadémiai munkán kívül egyre ersebb az a tendencia, hogy megszervezzük és intézményesítsük a kapcsolatokat az úgymond bels és küls emberekkel, ebben pedig ennek a nyári tábornak is fontos szerepe van” – tette hozzá.

Az idei filozófus nyári szakmai tábor megszervezését a a BBTE Filozófia szakának magyar tagozata, a Bolyai Társaság, a Szülföld Alap, a Communitas Alapítvány és a Pro Philosophia Alapítvány támogatta.

2010. július 13.

Forrás:

http://kronika.ro/index.php?action=open&res=40254

design: btz 2009