Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edina ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.436 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.808 RON

  Látogatók száma: 482113

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Rossz idkben ms szelek kell fjjanak
(2010-06-21)

     Tudomásul kell venni, gazdasági és erkölcsi válságot élünk. Ahhoz, hogy a dolgok mködjenek, az adott helyzethez kell alkalmazkodni – vallotta Ferencz Tibor. Szépvíz község polgármestere szerint a nagy beruházások ideje egyelre lejárt, ezek helyett inkább a közösségépítésre kell fektetni a hangsúlyt.

Olyan munkálatokat kell felvállalni a következ idszakban, amelyeket kicsi pénzbl és közösségi erbl meg lehet oldani – magyarázta a település vezetésével kapcsolatos válságstratégiáját az elöljáró. Mint elmondta, eddig az volt a lényeg, hogy kialakítsák a község infrastruktúráját. Ez nagy részben sikerült is, a továbbiakban az utcák burkolásával és bútorzatával kell foglalkozni. „Ez a mai állapot a dolgokat késlelteti, de reméljük, nem állítja le. Kisebbek kell legyenek a lépések” – tette hozzá a polgármester. Véleménye szerint nem szabad tétlenkedni, hiszen ez az a pillanat, amikor közösségépítésrl beszélhetünk. „Erre már van precedens községünkben, hiszen volt már a lakókkal közös megvalósításunk. A legreprezentatívabb volt a gázvezetékrendszer kiépítése közösségi erbl.”

Csiszolják, szépítik az otthont

„Csupán finomítások, de ezektl talán kicsit otthonosabban érezzük magunkat” – jellemezte az idénre tervezett munkálatokat Ferencz Tibor polgármester. A sort a település 1799-ben készült székely kapujának, illetve a közelben található régi csengetty felújítása nyitotta meg, az ezzel kapcsolatos munkálatok gzervel zajlanak – Hargita Megye Tanácsa és a Klik Kulturális Egyesület támogatásával. A szépítések sorozatát falu- és utcanévtáblák kihelyezésével folytatják, továbbá újjáépítik Csíkborzsova egykori fürdjét. Utóbbi elkezdése a következ két-három hétben esedékes. „Valamilyen formában a helyi kisvállalkozókat is életre kellene kelteni. A környéken számos látványosság körvonalazódik, amelyeket egy turisztikai csomagként kínálva lehetne kilépni a piacra” – fogalmazott terveivel kapcsolatban a polgármester.

Az egykori csíkborzsovai fürd

Egy kis fenyveserd közepén feküdt, 2,5 km-re keletre a falutól. A patak melletti, záptojás szagú, kénhidrogénes vizet fürdnek hasznosították. A hegyoldalban lev köpbe foglalt borvizet ivásra használták. Vizét a múlt század ötvenes éveiben a köszvény, rüh és más brbetegségek ellen javallták (Benk Károly, 1953). Az 1896-ban épült, a hléses betegek által közkedvelt borvízfürd a századfordulót követen tönkrement. Borvízkútjának vize ma is iható.

2010. június 10.

Forrás:

http://www.szekelyhon.ro/szekelyfold/csikszek/rossz-idokben-mas-szelek-kell-fujjanak

design: btz 2009