Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Sport
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Alfrd, Jvorka ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.446 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.803 RON

  Látogatók száma: 481535

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk

Ingyen internetezhetnk a megye hsz knyvtrban
(2010-06-21)

Tizenkilenc városi és vidéki könyvtárral együtt sikeresen pályázott a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, így hamarosan ingyenesen hozzáférhet internetes központtal várja látogatóit. Az intézményeket novembertl összesen nyolcvan számítógéppel szerelik fel, mindegyiken díjmentesen lesz elérhet a világháló.

Els körben 12 megyei könyvtár pályázatát fogadták el a Biblionet-programra, amelynek az a célja, hogy öt év alatt a hazai 3000 könyvtár felében ingyenes internetes központok alakuljanak. A nagyszabású projektet a Microsoft tulajdonosa, Bill Gates és neje által létrehozott alapítvány támogatja, a romániai programra 26,9 millió dollárt szánnak. Eddig az ország 41 megyei könyvtára közül 31 nyújtott be pályázatot, ezek közül választottak ki tizenkettt, köztük a Hargita megyeit is.

– A program számítógépekhez és számítógépes szoftverekhez juttatja azokat a könyvtárakat, melyek felvállalják az ingyenes internetközpontok mködtetését, fenntartását. Biztosítja a könyvtárosok képzését, hogy elsajátítva az új technológiát, ismereteiket a közösség szolgálatában értékesíthessék – vázolta lapunknak Kopacz Katalin, a Hargita megyei könyvtár igazgatója. A Kájoni János Könyvtár 20 helyi könyvtárral együtt pályázott. – Megyénkben a gyergyószentmiklósi, a székelyudvarhelyi, a szentegyházi, a borszéki, a maroshévízi, a székelykeresztúri városi könyvtárban, valamint a gyergyótölgyesi, a csíkszentdomokosi, a gyergyóremetei, a gyimesfelsloki, a gyimesközéploki, a parajdi, a salamási, a gyergyócsomafalvi, a kászonaltízi, a csíkpálfalvi, a csíkkozmási, a szentábrahámi, a csíkkarcfalvi és a csíkszépvízi könyvtárban alakíthatnak ki internetközpontot. A hat városi és 14 községi könyvtár összesen 80 számítógéphez jut majd, a megfelel szoftverekkel – ismertette a részleteket az igazgatón. A gépeket novemberben szerelik fel, de a könyvtárosok képzését már augusztusban megkezdik.

A megyei intézmények két-két munkatársa vesz részt a képzésben, majd k fogják átadni a tanultakat a többi könyvtárosnak. Erre a célra a megyei könyvtárak 11 laptopot kapnak a megfelel szoftverekkel együtt.

– A Hargita megyei könyvtárak számára nagyon elnyös, hogy már az els körbe bekerülhettek – értékelte az eredményt Kopacz Katalin, hozzátéve, hogy a program második, novemberi kezdéssel meghirdetett szakaszában újabb könyvtárak bevonásával ismét pályázni fognak.

– Megfelel hozzáállással, érdekldéssel elérhet, hogy a megye összes közkönyvtára információs központtá váljon. Ez nemcsak a megyei könyvtáron múlik, hanem a polgármesterek, könyvtárosok akaratán, hozzáállásán is – szögezte le.

2009. július 23.

Forrás:

http://www.honline.ro/?action=hon&phase=2293

design: btz 2009