Főoldal
Szpvz kzsg
Egyhz, kultra s tudomny
Oktats
nkormnyzat
Ifjsg
Szpvz Kzsg nkntes Tűzoltsga
gyintzs
Gazdasg
Turizmus, szabadidő, tborozs
Probleme de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice l
Hrek, esemnyek
Ndi Suttog
Szpvz Rdi
Fotalbum
Vlogatott bibliogrfia
Rlunk rtk

HU | RO


 Ma Edit ünnepli névnapját!
 » névmagyarázat

  Valutaárfolyam:
   1 USD = 4.204 RON
   1 HUF = 0.0142 RON
   1 EUR = 4.948 RON

  Látogatók száma: 714435

  Keresés a honlapon:
  

Rlunk rtk
Szent Lszl emlkv

Egy hnapos rendezvnysorozattal tiszteleg a telepls nvadja eltt jniusban Szpvz. A rendezvnysorozattal minden korosztlyt igyekeznek megszltani.
(2017-06-22)
Szent Lszl emlkv

Egy hnapos rendezvnysorozattal tiszteleg a telepls alaptja eltt jniusban Cskszpvz. A rendezvnysorozattal minden korosztlyt igyekeznek megszltani.
(2017-06-22)
Tz v Szent Lszl nyomban

Szent Lszl-havnak harmadik esemnyt tartottk kedden Szpvzen: az rdekldk az elmlt tz vrl dokumentumfilmet s fotkilltst is megtekinthettek a polgrmesteri hivatal pletben.
(2017-06-22)
Ifjsgi kalkatbor Szpvzen

Ifjsgi kalkatbor Szpvzen
(2016-08-16)
Szpvzen ingyen jr a virg annak, aki a kapuja el lteti

Szmos sznes virggal beltetett kzterlet s egyre tbb gondozott kapu eleje bizonytja azt, hogy elrte cljt a szpvzi nkormnyzat ltal 2007-ben indtott vetlked, amelyben vrl vre a leggondozottabb kapuk elejt jutalmazza a kzsgvezets.
(2016-08-09)
Utcafeljts Szpvzen

Nem kevesebb, mint hrom ve ddelgetett terve Szpvz Polgrmesteri Hivatalnak, hogy feljtjk a kzsg egyik legrgebbi utcjt. Az elkpzelsek szerint a beruhzs finanszrozst a Vidkfejlesztsi Alaphoz benyjtott plyzattal biztostottk volna, m a remlt tmogats elmaradt. gy j pnzforrsok utn kellett nzni s a munklatok temt is tgondolni.
(2012-10-08)
Feljtsra vr a szpvzi iskola

A mintegy ngy vvel ezeltt lezajlott bels tpts utn immr a kls feljts is idszerv vlt a szpvzi Nyr Jzsef ltalnos Iskola pletnl. A tanintzmny azonban tovbbra is jelents sszeggel tartozik a korbbi kiviteleznek, gy egyelre nem lehet tudni, mikor s milyen krlmnyek kztt kezddhetne el az iskola pletnek kls rendbettele.
(2012-10-08)
Hatalmas kposzta termett Cskborzsovban

Egyre-msra jelentkeznek szerkesztsgnknl az idei szrazsg ellenre is risra ntt zldsgeikkel a gazdk. Ezttal egy hatalmas, becslsek szerint hat kilogrammos kposzta termett a borzsovai Kovcs csald vetemnyesben.
(2012-10-08)
A szpvzi kposztt is sjtja a szrazsg

Az aszly miatt gyengn fejesedik a szpvzi kposzta, ha tovbbra sem esik az es, kevs lesz a terms s a fejek kismretek maradnak.
(2012-10-08)
Motorosnak lenni letforma

„Dbrgtek a lerk”, amikor pntek dlutn a tbb szz motoros krbejrta Cskszeredt, hogy majd a cskszpvzi strandnl tborozzanak le a htvgre, ahol harmadik alkalommal szervezett motoros tallkozt a cskszeredai Rebel Wolves motorosklub.
(2012-10-08)
Szarvasmarha-killts Szpvzen

A krnyk legkivlbb szarvasmarhit vonultattk fel Szpvzen, a szombaton megrendezett killts alkalmval.
(2012-05-17)
Helyben termesztett magbl lesz a hres szpvzi kposzta

A szpvzi kiskertekben nemrg elvetett kposztamagok ltvnyos nvekedsnek indultak a ragyog tavaszi napstsben. A kzsgben nagy hagyomnya van a kposztatermesztsnek, ksznheten a klnleges mikroklmval rendelkez Nd-dlnek. A tzeglpon zamatos, vkony level, kiss laposabb formj kposztafejek fejldnek, ez egytt teszi jellegzetess s nevezetess a szpvzi kposztt.
(2012-05-17)
Isten dicssgre ptkeznek a hegytetn

Haranglbat ptenek a Kicsi Pognyhavas-tetn ll Szent Lszl-kpolna romjai mell. A szpvzi nkormnyzat kzmunkval oldan meg a kivitelezst.
(2012-05-17)
A meghosszabbtott szszkrl

Sebestyn Pter esszket s bibliai gondolatokat tartalmaz, Grdeszkn a mennyorszgba s Kincs mlyre sva cm kteteit mutattk be a szpvzi kzsghza pincetermben. Az albbiakban a Marosvsrhelyi Rdi egyhzi msoraibl ismert, szpvzi szrmazs szerzvel beszlgettnk.
(2012-03-02)
A tejfeldolgozsban ltjk a jvt

A hrom kzsgi kzbirtokossg anyagi tmogatsval egy napi 5 ezer literes kapacits tejfeldolgoz ltrehozsn dolgozik a cskszpvzi Cseng Tejszvetkezet. A mintegy 250-300 ezer eurs beruhzs gpvsrlsra es rszt plyzati ton teremtenk el, mg az zemnek otthont adpletet kulcsra kszen a helyi kzbirtokossg ajnlotta fel.
(2012-02-25)
Ferencz Tibor: fontosak az egyni, kzssgi kezdemnyezsek

A tevkenysg rtkelst valszn, hogy mskpp kellene fellltani, mint a 90-es vekben, amikor a nagy infrastrukturlis beruhzsaink zajlottak. Ma mr aprbb lpsekben haladunk, viszont egy biztos s pontosan meghatrozott cl irnyba – fejtette ki Ferencz Tibor (fot) szpvzi polgrmester. A kzsgvezet fontosnak tartottak kiemelni, aktv kzssg nlkl elkpzelhetetlen egy telepls fejldse.
(2012-01-07)
Szl a rdi – Szpvzrl

Egy hnappal ezeltt, azaz december 4-n dlutn hat rakor ksznttte hallgatit elszr Balzs Zsombor s Pll Zoltn, az online Szpvz Rdi ltrehozi.
(2012-01-04)
Lassan tnyleg letre kel a legenda

Kicsi Pognyhavas irnyba, a hajdani orszgton kzeltettk meg harmadmagunkkal az egykoron srn ltogatott emlkhelyet. Azt, ahol van egy jkora k, amely lltlag Szent Lszl lovnak patanyomt rzi, az t mellett egy forrs, amelyet Szent Lszl ktjnak hvnak, s az ttl nem messze egy kpolna maradvnyai. „letet szeretnnk lehelni erre a helyre” – fogalmazott Ferencz Tibor szpvzi polgrmester, mikzben az sszel elvgzett tereprendezsi munklatokat szemlztk.
(2011-12-15)
Fesztivl a szpvzi kposztskertben

Szpvz kzsgben szombat reggel megmozdult a hrom falu apraja-nagyja. A Gyimesek fel vezet t mellett tallhat kposztafldeken igyekeztek betakartani az idei termst. A hideg ellenre mr hajnalban szorgosan folyt a munka. A lovas szekereket, az utnfuts traktorokat s egyb jrmveket roskadsig pakoltk Szpvz pratlan kincsvel, majd ki-ki elindult a portja fel lepakolni a nyri munka megrdemelt eredmnyt.
(2011-11-19)
Rovsrsos falutblk Szpvz hatrban

Cserefbl kszlt zlses, szpen megmunklt falutblkat lltottak Szpvz kzsg hrom teleplsnek hatrba. A ktnyelv tblkon rovsrssal is feltntettk a teleplsek magyar megnevezst.
(2011-11-18)
Jvre marad a szpvzi Templom utca feljtsa

Nem kevesebb mint kt ve ddelgetett terve a szpvzi nkormnyzatnak, hogy feljtjk a kzsg egyik legrgebbi utcjt. A beruhzs finanszrozst a vidkfejlesztsi alaphoz benyjtott plyzattal biztostottk volna, m a remlt tmogats – minden jel szerint – elmarad.
(2011-11-18)
j fedelet kap a szpvzi regotthon

Az augusztus vgn lezdult jges ltal jelentsen megronglt tetszerkezet cserjt kezdtk el a szpvzi regotthonnl. A tbb ezer lejes rtk munklatok sorn a hullmlemezeket cserepeslemezek vltjk. A kivitelez cg munksai szerint, ha nagyobb dlsszge lett volna a tetszerkezetnek, valszn a jgdarabok nem okoztak volna ilyen nagy krt.
(2011-11-18)
Szret eltt a szpvzi kposzta

Immr negyedik ve, hogy Szpvzen, a hagyomny feleleventsvel, ismt igazi nnep a kposztavgs. A kzsg Gyimes felli kijratnl fellelhet terletet ezttal is szombaton, oktber 15-n mr a kora reggeli rkban ellepik a „szretre” igyekv borzsovai, szentmiklsi, illetve szpvzi gazdk. Az arra ltogatkat igazi vsri hangulat vrja.
(2011-11-18)
Tjhzat avatnak Cskszentmiklson

jabb fontos lpsek trtntek Cskszentmiklson a hagyomnyrzs tekintetben. A helyi nkormnyzat vsrolt egy rgi hzat, melyet a szentmiklsi kzbirtokossg udvarn ptettek jra. A tjhzat, melyben a Lakatos Istvn cskszentmiklsi tanr ltal a kilencvenes vek folyamn sszeszedett nprajzi gyjtemnyt trjk kzszemlre, vasrnap 17 rtl nyitjk meg.
(2011-11-18)
Egy cskszentmiklsi szobrsz nyomban

Valszn, hogy akkor a legnehezebb dokumentumfilmet kszteni, ha kevs adat ll a szerkesztk rendelkezsre. Ksbb azonban ezek az alkotsok klnsen rdekess vlhatnak, mivel feledsbe merlt letplykat vagy esemnyeket hozhatnak vissza a kztudatba. Ilyen alkots a Mement stdi Kbe vsett lom cm filmje, mely a szztz ve Cskszentmiklson szletett Orbn Jzsef szobrszmvsz letplyjt trja fel.
(2011-11-18)
Borzsova harmadik gyzelme

Megszerezte harmadik gyzelmt a romn labdarg 6. Liga Csk krzeti csoportjban az jonc borzsovai egyttes.
(2011-11-18)
jra van csapata Borzsovnak

Tizenht vnyi sznet utn jra focicsapata van Cskborzsovnak: a leginkbb helyi fiatalokbl ll labdargk a hatodik ligba neveztek be, az eddig lejtszott kt meccskbl pedig mris kt dntetlent rtek el.
(2011-11-18)
Kalkban plt fel a borzsovai frd

A borzsovai patak vlgyben vasrnap nneplyes keretek kztt tadtk az jonnan felptett frdt, mely egy nagy s hrom kisebb medencbl ll. A ltestmnyt kalkban ptettk fel, erstve a helyi kzssg sszetartozst.
(2011-11-18)
Szablyozott patakmeder vdi a szpvzieket az rvztl

Tz vnyi levelezs s paprmunka, majd tovbbi, majdnem fl vtizedet tart munklat szksgeltetett ahhoz, hogy a szpvziek immr ne kelljen rettegjenek az rvztl minden nagyobb eszs alkalmval. A kzsgben ugyanis befejezdtt a patakmeder-szablyozs, az elvgzett beruhzst pnteken szemlztk az illetkesek s a kivitelez cg kpviseli. Szpvz egyelre az egyetlen olyan telepls az orszgban, ahol kizrlag termskbl kszltek a tmfalak. A mdszert viszont nem igazn nzi j szemmel az orszgos vzgyi hatsg els embere.
(2011-07-04)
Sznesebbre sikeredtek az idei Szent Lszl Napok

Szpvzen ezen a htvgn zajlanak a XII. Szent Lszl Napok, melynek keretben igen vltozatos programokkal vrjk a szervezk a telepls minden lakjt s a helysznre ltogat tvolabbrl rkez vendgeket.
(2011-07-04)
Mltments Cskszpvzen

Rendkvl gazdag s ltvnyos killtst tekinthettek meg azok, akik a htvgn elltogattak a cskszpvzi Kultrotthonba. Hrom szpvzi magngyjt gy dnttt, hogy a nagykznsgnek is bemutatjk nprajzi s antik trgyakbl, valamint hbors emlkekbl ll gyjtemnyket.
(2011-06-05)
Rgi hrnevhez mlt lesz a borzsovai frd

A tbb mint szz vvel ezeltt plt, m a szzadfordult kveten tnkrement borzsovai borvzfrd jjptse kezddtt el szerdn dleltt. A munklatok, a Szpvz kzelben tallhat cibrei ltestmnyhez hasonlan, kalka formjban zajlanak majd, hiszen, mint azt hivatalossgok mondjk, gy maguknak rzik a lakk a frdt, ezltal jobban gyelnek arra.
(2011-06-05)
Killts s vsr Cskszpvzven

Els alkalommal tartanak mjus 28–29. kztt nprajzi s trtneti killtst, valamint rgisgvsrt Cskszpvzen. A rendezvny mottja: „Van mltunk, jvnk is lesz!”
(2011-05-26)
Ert, tisztessget!

Vigyzzanak a fiainkra s az itthon maradottak szabadsgra!” – krte a cskszentdomokosi polgrmester a huszrokat. Lovak, huszrok, regrutk, szkely ruhs legnyek s lnyok vonultak vgig a felcski falvakon az elmlt htvgn: a Cskszki Mtys Huszregyeslet huszrtoborzt tartott.
(2011-05-26)
Ezer feny a vgekrl

Cskszpvz ezer rkzldet adomnyoz Cegtelknek A Julianus Alaptvny kzremkdsvel a cskszpvzi kzbirtokossg vezetsge ezer darab fenyfacsemett adomnyoz a Cserhalmi Emlkoszlop krnyknek a dsztsre. A Beszterce-Naszd megyei Cegtelke hatrban tallhat emlkhely Szent Lszl kirlynak a pogny kunok felett aratott gyzelmt hirdeti, az ezer feny pedig ezer ves dics trtnelmnkre kvn emlkeztetni.
(2011-04-13)
Kzzelfoghat eredmnyek a borzsovai egyesleti csarnoknl

2007 ta mkdtet tejcsarnokot a Borzsovai Szarvasmarha-tenysztk Egyeslete. Az elmlt vek igazoltk, letkpes az nll csarnok mkdtetse. Az lland s biztos tejfelvsrlsnak ksznheten, Borzsovban az llatltszm nem cskkent. A tej begyjtse s rtkestse mellett, gazdatmogat tevkenysge alapjn btran kijelenthet, hogy l egyesletrl van sz.
(2011-02-27)
Emlkhz a szpvzi rmnyeknek

Klnleges gyjtemnyt nyitottak meg nemrgiben Szpvz kzpontjban: a Szenthromsg Alaptvny ltal ltrehozott emlkhz a krnyk rmnysgnek egyetlen lland, nyilvnos gyjtemnye, s klnlegessge az is, hogy egy maroknyi kzssg hvta letre, s prblja tmenteni vele mltjt a jvendnek.
(2011-02-19)
Nem kzpkori a Szent Lszl-kpolna

Befejezte a helyszni kutatmunkt Kicsi Pognyhavason, a Szent Lszl-kpolna romjainl Botr Istvn, a Cski Szkely Mzeum rgsze. "Sajnos, kiss csaldott vagyok – mondta a rgsz –, ugyanis gy tnik, hogy nem kzpkori kpolnrl van sz."
(2011-02-19)
Kelend volt a szpvzi kposzta

A hideg s csapadkos idjrs sem tudta megakadlyozni, hogy szombaton reggel ismt benpesljn a Nd-dl. A Szpvz kzsg Gyimes felli kijratnl fellelhet terletet mr a kora reggeli rkban elleptk a kposztavgsra igyekv borzsovai, szentmiklsi, illetve szpvzi gazdk. A dleltti rkra pedig igazi vsri hangulat uralkodott.
(2010-10-10)
Postahivatal nlkl maradt Borzsova

Futtzknt terjedt a hr a Szpvzhez tartoz, tbb mint 800 lelket szmll faluban, hogy a helyi postsn nyugdjba vonulsval egytt a Romn Posta gynksge is bezrja kapuit. Mint kiderlt, van ebben nmi igazsg, azonban nem maradnak teljesen szolgltats nlkl a helyiek.
(2010-10-09)
Ismt rgi hrnevnek rvend a szpvzi kposzta

Harmadik esztendeje immr, hogy Cskszpvzen jjledt a kposztavsr hagyomnya. Ami pedig mg ennl is rvendetesebb, a helyiek szerint a kzsg eme jellegzetes zldsge irnt egyre nagyobb a kereslet, az rdeklds. gy is mondhatnnk, a szpvzi kposzta lassan visszanyeri rgi hrnevt.
(2010-10-09)
Megldottk az j szpvzi orgont

Egy orgonnak kell tudni srni, rlni, dicssgesen szlni – hangzott el vasrnap a szpvzi Szent Lszl kirly templom feljtott orgonjnak szentelsi nnepsgn. Az 1896-bl szrmaz hangszert, amely, mrett tekintve, a csksomlyi utn a msodik a krnyken, a helyi kzbirtokossg tmogatsval, hrom esztend alatt sikerlt jjvarzsolni.
(2010-09-06)
Feltrs Kicsi Pognyhavason

Megkezdte a Szent Lszl kpolna maradvnyainak feltrst Kicsi Pognyhavason Botr Istvn, a Cski Szkely Mzeum rgsze. A munklatra a szpvzi nkormnyzat megbzsbl kerlt sor.
(2010-08-09)
Filozfia s kikapcsolds Cskszpvzen

Egyrtelmen sikeresnek neveztk a szervezk a jlius 5. s 8. kztt a Hargita megyei Cskszpvzen rendezett nyri filozfus tbort, amely a szakmai krdsek megbeszlsn kvl kvl kikapcsoldsi lehetsgeket s szrakoztat programot is biztostott a rsztvevknek.
(2010-07-14)
Leeresztik a szpvzi vztrolt

Fokozatosan leeresztik a Szpvzi-vztrolt – dnttte el szombaton este a Hargita Megyei Srgssgi Eseteket Felgyel Bizottsg.
(2010-06-27)
Szent Lszl-szobrot avattak Cskszpvzen

Szkelyfldn elsknt Cskszpvzen avattak egszalakos Szent Lszl-szobrot. A Cskszeredhoz kzel tallhat Szpvznek Szent Lszl nemcsak patrnusa, de nvadja is volt. A legenda szerint Szent Lszl ittjrtakor lovt itatva nevezte el a falut tszel patakot Szpvznek. A nagy kirly nemcsak Cskszpvz, de egsz Erdly vdszentje is.
(2010-06-21)
Balladamondk Cskszpvzen

A szpvzi Nyir Jzsef ltalnos Iskola dikjai s tanrai szervezsben janur 27-n hatodik alkalommal tartottk meg a krnykbeli iskolsok balladamond versenyt.A cskszentmihlyi, cskszentmiklsi s cskszpvzi iskola tanuli fknt Arany Jnos-balladkkal kszltek a megmrettetsre.
(2010-06-21)
Motorosok Cskszpvzen

Szeptember 18–20. kztt els alkalommal szervezi meg a cskszeredai Profest rendezvnyszervez iroda az Alterbike Fest I. elnevezs, alternatv motorostallkozt Cskszpvzen.
(2010-06-21)
Ingyen internetezhetnk a megye hsz knyvtrban

Tizenkilenc vrosi s vidki knyvtrral egytt sikeresen plyzott a cskszeredai Kjoni Jnos Megyei Knyvtr, gy hamarosan ingyenesen hozzfrhet internetes kzponttal vrja ltogatit. Az intzmnyeket novembertl sszesen nyolcvan szmtgppel szerelik fel, mindegyiken djmentesen lesz elrhet a vilghl.
(2010-06-21)
Elmaradhat idnrl Cskszpvz egyik legrgebbi utcjnak feljtsa

Mg mindig nem lehet tudni, elkezddhet-e az v folyamn Szpvz egyik legrgebbi utcjnak teljes rehabilitcija. A helyi polgrmesteri hivatal a vidkfejlesztsi alaphoz benyjtott plyzattal biztostana forrst a munklatokhoz, m az ezzel kapcsolatos eredmnyhirdetst hnapok ta halasztgatjk az illetkesek. Legutbb mjus vgre grtk az rtkelsek nyilvnossgra hozatalt – tudtuk meg Ferencz Tibor polgrmestertl.
(2010-06-21)
Vgs formjban Cskszpvz egyik legszebb tere

Teljes pompjban vrhatja keddtl a cski vidkre rkez zarndokokat a szpvzi Szent Lszl tr.A dlutn folyamn ugyanis a helyi nkormnyzat vezetsge kzmunkzott a krnyken. Tbbfle fenyt, illetve bkk-, nyr- s juharft ltettek a szobor mgtti dombon. Egyttal a tr szerves rszt kpez kutat is beindtottk.
(2010-06-21)
Rossz idkben ms szelek kell fjjanak

Tudomsul kell venni, gazdasgi s erklcsi vlsgot lnk. Ahhoz, hogy a dolgok mkdjenek, az adott helyzethez kell alkalmazkodni – vallotta Ferencz Tibor. Szpvz kzsg polgrmestere szerint a nagy beruhzsok ideje egyelre lejrt, ezek helyett inkbb a kzssgptsre kell fektetni a hangslyt.
(2010-06-21)